Stavke na nemških letališčih so se začele že v zgodnjih jutranjih urah. Težave so tako v Frankfurtu, Münchnu, Düsseldorfu, Stuttgartu, Hamburgu, Hannovru in na letališču Köln/Bonn. Foto: EPA
Stavke na nemških letališčih so se začele že v zgodnjih jutranjih urah. Težave so tako v Frankfurtu, Münchnu, Düsseldorfu, Stuttgartu, Hamburgu, Hannovru in na letališču Köln/Bonn. Foto: EPA
Stavka ohromila nemška letališča


Še posebej ohromljeno je danes frankfurtsko letališče, zato se morajo vsi potniki pripraviti na morebitno večurno čakanje. Slovenski letalski prevoznik Adria Airways sicer napoveduje, da bo svoje polete opravil po običajnem voznem redu.

Stavke na nemških letališčih so se začele že v zgodnjih jutranjih urah. Težave so tako v Frankfurtu, Münchnu, Düsseldorfu, Stuttgartu, Hamburgu, Hannovru in na letališču Köln/Bonn. Samo v Frankfurtu stavka okoli 6.000 zaposlenih podjetja Frapoft, ki upravlja letališče. Za delo bodo znova prijeli ob 14.00. Podobno je drugje, kjer stavkajo, denimo, zaposleni, ki odpremljajo prtljago ali sodelujejo pri pregledu potnikov.

Največji nemški letalski prevoznik Lufthansa je moral za danes odpovedati skoraj 600 domačih in mednarodnih poletov, težave napoveduje tudi Air Berlin. Marsikateri polet bo danes opravljen z zamudo - to se lahko zgodi tudi potnikom Adrie, ki se bodo vračali iz Nemčije. Vsem, ki bi morali danes leteti v Nemčijo ali iz nje, svetujejo, naj se o dogajanju informirajo na spletnih straneh letalskih družb - prizadeti bodo imeli možnost zamenjave kart ali pa bodo do cilja prišli z železnico.

Stavko je pripravil sindikat Verdi, ki tako pritiska na delodajalce pred novim krogom pogajanj o plačah, ki bo v ponedeljek, sindikat pa zahteva za vsakega uslužbenca dodatnih 100 evrov plače in pozneje še triinpolodstotni dvig. Stavka je izzvala tudi številne kritike, češ da so talci tarifnega konflikta spet postali potniki in letalske družbe, ki bodo imele milijonske izpade prihodkov. Javni uslužbenci, ki so včeraj ohromili javni promet, sicer danes stavkajo tudi drugje - od mestnih uprav, zavodov za zaposlovanje, odvoza smeti do vrtcev in hranilnic. Samo v Severnem Porenju - Vestfaliji danes stavka okoli 60.000 ljudi.

Iz Berlina Boštjan Anžin, Radio Slovenija

Stavka ohromila nemška letališča