V Berlinu so pred dnevi učitelji protestirali z napisi 'Tako sem jezen'. Foto: Reuters
V Berlinu so pred dnevi učitelji protestirali z napisi 'Tako sem jezen'. Foto: Reuters
Stavka učiteljev
Sindikati za prihodnji teden napovedujejo nove stavke. Foto: Reuters

Prejšnji teden so v sredo, četrtek in petek stavkali učitelji, vzgojitelji, negovalci, pa tudi policisti, gasilci ter zaposleni v bolnišnicah in na univerzah in nekaterih letališčih. S stavkami so sindikati stopnjevali pritisk pred pogajanji, ki se danes najverjetneje še ne bodo končala z dogovorom.

"Enako plačilo za enako delo" je bil moto stavk prejšnji teden, ko je na berlinskih ulicah v sredo, na düsseldorfskih pa v četrtek stavkalo na tisoče učiteljev, vzgojiteljev, negovalcev.

Javni sektor ali pogodba
Razlike v plačah učiteljev v Nemčiji so ogromne in se razlikujejo od dežele do dežele, predvsem pa so odvisne od tega, pod kakšnimi pogoji so bili prosvetni delavci zaposleni. Če spadajo pod javne uslužbence, so plače občutno višje, zanje veljajo jasni pogoji napredovanja po plačni lestvici in so del upokojitvene sheme. Tisti, ki so na pogodbah za določen čas, takšnih je v nekaterih deželah 50 odstotkov učiteljev, dobijo za enako opravljeno delo tudi do 500 evrov nižje plače, brez možnosti napredovanja - in ti so na ulicah prejšnji teden zahtevali 5,5-odstotno povišanje.

Plača se jim ne zviša
Ravnateljica na eni izmed berlinskih osnovnih šol Janette Harding je pojasnila, da je na njeni šoli zaposlenih 25 učiteljev - 10 je javnih uslužbencev, 15 jih je na pogodbah. Zato da bi ti na pogodbah imeli vsaj približno podobno plačo kot kolegi javni uslužbenci, jih zaposlijo na najvišji mogoč faktor, ampak: "To pomeni, da ti učitelji do konca opravljanja svojega poklica ne morejo dobiti nobenega poviška, delovna leta ne prispevajo k temu, da bi se jim zvišala plača. To pomeni, da na začetku delovnega razmerja njihova osnovna plača ni slaba, a se nikoli več ne poviša. In to je treba spremeniti."

In prav to je ena izmed zahtev stavkajočih učiteljev - enaka plača za enako delo.

Pogajanja med sindikati učiteljev, pa tudi policistov, negovalcev in drugih javnih uslužbencev naj bi trajala dva dni. Če poviška in izboljšanja nepravičnega sistema plačevanja ne bodo dosegli, vsi sindikati za prihodnji teden napovedujejo nove stavke.