Protesti so se iz parka Zuccotti razširili tudi v druga mesta po ZDA in po svetu. Foto: EPA
Protesti so se iz parka Zuccotti razširili tudi v druga mesta po ZDA in po svetu. Foto: EPA

Dodaten strošek za davkoplačevalce bo nastal, ker je treba dodatno plačati policijo in komunalne službe, ki čistijo ulice in parke za demonstranti, ter delajo nadure. Do številke 13 milijonov dolarjev se je dokopal Associated Press, ki je izvedel raziskavo v 18 mestih.

Največ denarja za nadure policistov
Pripadniki gibanja Okupiraj Wall Street zavračajo, da so oni odgovorni za nove stroške, ki jih bodo morali kriti davkoplačevalci, češ da so večji stroški le tam, kjer je proti njim posredovala policija, čeprav so mirno demonstrirali.

Največji dodatni stroški so nastali v New Yorku, kjer je gibanje 17. septembra v parku Zuccotti začelo svoj protest, in Oaklandu, kjer je policija proti protestnikom največkrat posredovala. V Oaklandu je mestna uprava porabila 2,4 milijona dolarjev, kar je še dodatno povečalo proračunski primanjkljaj, ki letos v tem kalifornijskem mestu znaša že 58 milijonov dolarjev.

Največ stroškov v New Yorku
Županja Jean Quan pravi, da sta javni red in mir njena prednostna naloga in da tudi v prihodnje ne bodo dovolili taborjenja protestnikov na javnih površinah ter da bodo zaščitili poslovne objekte v središču mesta. Portland v Oregonu je doslej porabil 785.000 dolarjev, predvsem za nadure policistov.

Rekorder je New York s potrošenimi sedmimi milijoni dolarjev za policijske nadure, kar pa niti ni tako velika številka v primerjavi s 550 milijoni dolarjev, ki so jih lani porabili za nadure organov pregona.

Pripadniki gibanja Okupiraj Wall Street Pete Dutro trdi, da je bil denar potrošen popolnoma nepotrebno oziroma zato, da bi se zatrla svoboda govora, ki jo zagotavlja prvi amandma ameriške ustave.