Izrael in ZDA niso izključili možnosti vojaškega napada na Iran. Foto: EPA
Izrael in ZDA niso izključili možnosti vojaškega napada na Iran. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu in Ehud Barak
Prijateljstvo Netanjahuja in Baraka izvira že izpred štirih desetletij, ko sta služila v elitni enoti komandosov, Foto: EPA
Tel Aviv
Izraelci so lahko v četrtek občudovali vojaška letala ob praznovanju dneva neodvisnosti. Foto: EPA

"Nobenega zaupanja nimam v premierja in obrambnega ministra," je dejal Juval Diskin, ki je pred letom dni odstopil kot vodja izraelske notranje obveščevalne službe Šin Bet.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak sta že večkrat opozorila, da je treba Iranu preprečiti izdelavo jedrskega orožja, saj naj bi islamska republika predstavljala največjo grožnjo judovski državi, pri tem pa nista izključila možnosti preventivnega izraelskega napada na iranske jedrske objekte.

Iran trdi, da je njegov jedrski program miroljubne narave, a mu predvsem Izrael in ZDA ne verjamejo, saj so prepričani, da je to le krinka za razvoj jedrskega orožja. Na Bližnjem vzhodu ima jedrsko orožje samo Izrael, a tega javno ne priznava.

"Resnično ne verjamem v vodstvo, ki sprejema odločitve iz mesijanskih občutkov," je dejal Diskin in pojasnil, da morebiten preventivni napad ne bi ustavil iranskega jedrskega programa, ampak bi, prav nasprotno, samo pospešil izdelavo jedrske bombe v Iranu.

Prav Netanjahu in Barak pogosto s katastrofičnimi primerjavami opisujeta z jedrskimi bombami oborožen Iran.

Dvom o sposobnosti Netanjahuja in Baraka
Diskin je dejal, da ni povsem proti preventivnemu izraelskemu napadu na iranske jedrske objekte, vendar je navedel strokovnjake, ki trdijo, da bi lahko tako dejanje še okrepilo prizadevanja oblasti v Teheranu za razvoj jedrskega orožja.

Toda po njegovih besedah ne Netanjahu in ne Barak, ki je najbolj odlikovan izraelski vojak, ne bi bila kos vojaškemu posredovanju.

"Videl sem ju od blizu. Nista človeka, ki bi jima sam osebno zaupal vodenje Izraela v vojni takih razsežnosti in jo tudi končati" je še pripomnil Diskin.

Očitki Diskina prihajajo nekaj dni po tem, ko je poveljnik izraelskih oboroženih sil generalpolkovnik Benny Gantz izrazil prepričanje, da se Iran še ni odločil za izdelavo jedrske bombe, saj so po njegovih besedah iranski voditelji "razumni" ljudje, ki se zavedajo posledic tega odločilnega koraka.

Dvome o strategiji izraelskega vodstva je marca izrazil tudi vodja izraelske zunanje obveščevalne službe Mosad Meir Dagan, ki se je celo posmehoval ideji o napadu na Iran. Tako kot Diskin je tudi Dagan prepričan, da bi imel napad na Iran usodne posledice za judovsko državo in Teheranu ne bi preprečil izdelavo jedrske bombe.

Netanjahu in Barak se še nista odzvala na zadnjo kritiko, je pa namestnik izraelskega premierja Silvan Šalom kritiziral nekdanjega vodjo Šin Beta in skušal pomiriti Izraelce, da vladno strategijo vodi demokratičen proces in to ni odločitev, ki bi jo sprejela samo dva človeka.