Netanjahu je prisegel, da v času, ko je on premier, Iran ne bo prišel do jedrskega orožja. Foto: EPA
Netanjahu je prisegel, da v času, ko je on premier, Iran ne bo prišel do jedrskega orožja. Foto: EPA
Iranske vojaške vaje
Izrael (z jedrskim orožjem oboroženi) Iran vidi kot grožnjo svojemu obstoju. Foto: EPA

Netanjahu, ki se je med tednom sešel s predsednikom ZDA Barackom Obamo, je za izraelsko televizijsko postajo Kanal 2 dejal, da sicer nima štoparice, a dodal: "Ne gre za vprašanje dni ali tednov. Prav tako ne gre za več let." Opozoril je, da mora biti grožnja iranskega jedrskega orožja odstranjena.

Na zasedanju Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju pa je mednarodna skupnost islamsko državo pozvala, naj pristopi k "resnim pogovorom" o svojem jedrskem programu "brez vnaprejšnjega pogojevanja". "Upam, da bo pritisk na Iran deloval in jih bomo miroljubno prepričali, da prekinejo svoj jedrski program," je Netanjahu povedal za Kanal 2.

12 mrtvih v izraelskih napadih
Vrsta izraelskih zračnih napadov na Gazo je zahtevala najmanj 12 smrtnih žrtev med Palestinci, najmanj 20 ljudi je ranjenih. Izraelska vojska je potrdila, da je izvedla 13 napadov na številne cilje, vključno na enega izmed voditeljev palestinskih skrajnežev. Izrael se je za napade odločil, potem ko so Palestinci na jug Izraela v petek izstrelili več raket, pri tem pa je bila ena oseba huje ranjena. Predtem je izraelska vojska v letalskem napadu na območje Gaze ubila visokega palestinskega poveljnika Zoharja Al Kuajsija, vodjo oborožene skupine Odbori ljudskega odpora (PRC).

Obama je po pogovorih v Washingtonu dejal, da je še čas za diplomatsko rešitev iranskega vprašanja. "ZDA so velike in daleč stran, Izrael je manjši in bliže Iranu ter, seveda, imamo drugačne zmožnosti. Tako ameriško odštevanje glede preprečevanja jedrskega oboroževanja Irana ni enako izraelskemu. Izraelska ura deluje po drugačnem urniku. Rezultat je, da mora biti grožnja jedrskega orožja v iranskih rokah odstranjena. Prepovedano je, da bi Irancem dopustili priti do jedrskega orožja. Nameravam zagotoviti, da se to ne bo zgodilo," je zatrdil.

Netanjahujev nekdanji svetovalec za varnost Uzi Arad je za izraelski vojaški radio povedal, da so bile besede izraelskega premierja jasne: "Kaj nam preostane? Vprašanje mesecev."

Po drugi strani je Meir Dagan, nekdanji direktor izraelske vohunske agencije Mosad, previdnejši glede napada na Iran. "Napad na Iran, preden preizkusimo vse druge možnosti, ni pravi način," je dejal v pogovoru za oddajo ameriške televizije CBS 60 Minut. "Naša dolžnost je, da pomagamo komur koli, ki bi predstavljal javno opozicijo režimu v Iranu."