Netanjahu je takoj po razglasitvi zmage morebitne koalicijske partnerje že pozval na pogovore. Foto: EPA
Netanjahu je takoj po razglasitvi zmage morebitne koalicijske partnerje že pozval na pogovore. Foto: EPA

Prvo štetje po vzporednih volitvah je kazalo na zelo tesen izid, po skoraj vseh preštetih glasovnic pa je Likud prejel dobrih 23 odstotkov glasov volivcev, kar pomeni, da bo imel v 120-članskem knesetu 30 sedežev, Sionistična unija pa okoli 19 odstotkov, kar ji prinaša 24 poslanskih sedežev.

Na tretje mesto se je uvrstila koalicija arabskih strank Združena lista pod vodstvom Ajmana Odeha s predvidoma 14 poslanci. Gre za velik uspeh arabske manjšine v Izraelu, napovedali pa so že, da ne bodo vstopili v koalicijo z nobeno stranjo in da želijo biti v opoziciji. Judovski dom je osvojil osem sedežev, Izrael Bejtenu šest, stranka Šas in UTJ prav tako šest, kar pomeni, da bi imel Likud z desničarskimi in verskimi strankami 57 glasov.

Volilna udeležba je bila 71,8-odstotna, kar je več kot na volitvah leta 2013, ko je bila 67,8-odstotna.

Premier: Velika zmaga za Likud
Netanjahu je že takoj po zaprtju volišč morebitne koalicijske partnerje pozval na pogovore in napovedal, da si želi vlado sestaviti v dveh do treh tednih. S četrtim mandatom na čelu vlade bo Netanjahu premier z najdaljšim stažem. "Navkljub vsem pričakovanjem smo dosegli veliko zmago za Likud, nacionalistični tabor in narod," je ponoči dejal izraelski premier.

Na izide volitev se je odzvala tudi Sionistična unija. Kot so zapisali v sporočilu, gre za "težko jutro za nas in tiste, ki so verjeli v našo vizijo", so pa obljubili, da se bodo še naprej v imenu izraelskih državljanov borili za socialno pravičnost, enakopravnost in demokracijo.

Palestinska stran: ni partnerja za mirovni proces
Po oceni opazovalcev bo Netanjahujeva zmaga najverjetneje poglobila napetosti med Izraelom ter Palestinci in Zahodom. Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat je v odzivu na zmago Likuda dejal, da ni nobenih možnosti za nova mirovna pogajanja s prihodnjo izraelsko vlado. "Zelo je očitno, da v Izraelu ni partnerja za mirovni proces," je dejal Erekat, ko je postalo jasno, da bo novo vlado znova oblikoval Netanjahu. Hkrati je Erekat napovedal, da nameravajo palestinske oblasti pospešiti kazenski pregon Izraela pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC).

Javnomnenjske raziskave napovedovale tesnejši izid
Javnomnenjske raziskave pred volitvami so sicer kazale na veliko tesnejši izid volitev, kot so potem pokazali izidi glasovanja. Kot poroča BBC, je bil vodja Sionistične zveze Izak Hercog po zaprtju volišč sprva še optimističen in je dejal, da bo to najboljši volilni izid za levico v zadnjih 20 letih, potem pa se je tehtnica jasno prevesila v korist Likuda.

Netanjahu prepričljivo slavil
Netanjahu prepričljivo slavil