Zastrupitev z alkoholom je zahtevala prvi žrtvi prejšnji četrtek. Foto: Reuters
Zastrupitev z alkoholom je zahtevala prvi žrtvi prejšnji četrtek. Foto: Reuters

Stanje tistih v bolnišnici je kritično in nekateri so oslepeli.

Češka vlada je sprejela prepoved prodaje žganih pijač na uličnih stojnicah in kioskih, ki imajo sicer dovoljenje za prodajo alkoholnih pijač, pri čemer večinoma prodajajo vodko, rum in viski.

Tako številčna zastrupitev z nezakonito proizvedenim alkoholom je redkost na Češkem, kjer naj bi sicer take vrste alkohol predstavljal od 10 do 20 odstotkov trga.

Čehi prvi po popitem pivu
Ministrstvo za zdravje je opravilo 410 pregledov v barih in restavracijah v devetih od 14 pokrajin. Odkrili so 70 primerov, ko žganje ni imelo zahtevane deklaracije.

Za zdaj kaže, da je vir zastrupitve en sam. V povezavi z zastrupitvami je policija prijela dva moška, ki pa naj ne bi bila odgovorna.

Ob domači proizvodnji žganih pijač včasih namesto etanola nastaja metanol, ki je bolj strupen in ob zaužitju lahko povzroči slepoto in okvaro jeter, v visokih koncentracijah pa je smrtonosen.

Češka se drugače lahko "pohvali" z največjo porabo piva na svetu in po zaužitju alkohola med odraslimi jo prekaša le Moldavija, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).