Nigerijski predsednik Buhari je prišel na položaj leta 2015. Foto: EPA
Nigerijski predsednik Buhari je prišel na položaj leta 2015. Foto: EPA
Muhamadu Buhari in Angela Merkel
Buhari je izjavo o svoji ženi izrekel na skupni tiskovni konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA

"Ne vem, kateri stranki pripada moja žena, a spada v mojo kuhinjo, mojo dnevno sobo in drugo sobo," je dejal Buhari na tiskovni konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu.

Aisha Buhari je v intervjuju za BBC ta teden namreč dejala, da morda ne bo spet podprla svojega 73-letnega moža na naslednjih volitvah v Nigeriji, če ne bo izboljšal delovanja vlade.

"Če se bodo stvari tako nadaljevale, ne bom spet sodelovala v kampanji in pozivala žensk, naj glasujejo, kot sem storila prej. Tega ne bom več nikoli storila," je dejala žena predsednika, katere dedek je bil sicer prvi nigerijski obrambni minister.

"Imam več znanja"
Buhari je zavrnil kritike svoje žene. Kot je dejal, ima namreč več političnih izkušenj od nje, zato ima tudi "več znanja od nje in preostanka opozicije", poroča britanski Guardian.

Prva dama Nigerije je dejala še, da je vlado ugrabilo "nekaj ljudi", zaradi katerih Buhari ne pozna več večine ljudi na najvišjih položajih. Buhari je postal predsednik leta 2015, pred volitvami pa je obljubljal boj proti korupciji in islamskemu ekstremizmu.

Vlada: Nismo plačali Boko Haramu
Buharijeva vlada se je ta teden pohvalila z izpustitvijo 21 deklet, ki jih je islamistična milica Boko Haram ugrabila leta 2014. Izpustitev je sledila dolgim pogajanjem, predstavniki vlade pa so dejali, da pričakujejo skorajšnjo izpustitev tudi preostalih 190 deklet, ki so še v ujetništvu. Vlada je sicer zanikala poročila, da je Boko Haramu v zameno za izpustitev deklet izplačala več milijonov dolarjev in da je izpustila več višjih voditeljev skrajnežev.