Do zdaj naj bi bilo v ujetništvu 218 deklet, zdaj pa jih je bilo 21 izpuščenih. Foto: Reuters
Do zdaj naj bi bilo v ujetništvu 218 deklet, zdaj pa jih je bilo 21 izpuščenih. Foto: Reuters

Garba Shehu, predstavnik predsednika Muhamaduja Buharija, je dejal, da so osvoboditev dosegli s pogajanji med administracijo in oboroženo islamistično milico. Posrednika pri pogajanjih med vlado in milico pa sta bila Mednarodni odbor Rdečega križa in švicarska vlada. Pogajanja naj bi se sicer nadaljevala. Osvobojena dekleta so trenutno pri varnostnih silah, poroča BBC.

Aprila leta 2014 je Boko Haram v kraju Čibok na severovzhodu države ugrabil več kot 270 deklet, s čimer je sprožil mednarodne obsodbe. Več kot 50 deklet je sicer pobegnilo že na dan, ko so bila ugrabljena. Do zdaj je bil le en primer izpuščenega dekleta. Maja je tako oborožena skupina, ki jo podpira vojska, našla 19-letnico.

V ujetništvu naj bi bilo tako do zdaj 218 deklet, poleg njih pa je Boko Haram ugrabil še na tisoče ljudi med sedemletnim delovanjem na severovzhodu Nigerije. Boko Haram je bil ustanovljen leta 2002, sprva pa je bil osredotočen na nasprotovanje zahodnjaškemu izobraževanju. Vojaško je začel delovati leta 2009. V tem času je bilo po podatkih vlade ubitih več kot 30.000 ljudi, več sto tisoč pa jih je bilo prisiljenih zbežati z domov. Milica se je pridružila t. i. Islamski državi. Avgusta se je skupina razcepila.