Začasni nigerijski predsednik Goodluck Jonathan. Foto: EPA
Začasni nigerijski predsednik Goodluck Jonathan. Foto: EPA

Jonathan je začasno zamenjal nigerijskega predsednika Umaruja Yar'Adue, ki so ga novembra lani prepeljali na zdravljenje v Savdsko Arabijo. Kot poroča BBC, naj bi Jonathan ob prevzemu funkcije poskušal v državi pustiti svoj pečat, zato tudi poskuša preoblikovati vladni kabinet po svojem okusu.

Ko ga je nigerijski državni zbor imenoval za nadomestnega predsednika, je s tem prevzel tudi odgovornost podpisovanja zakonov, sklicevanja vladnih sestankov, prestavljanja ministrov in nadzora nad naftnimi zalogami.

Yar'Adui se bo predsedniški mandat iztekel maja 2011, a mnogi ne verjamejo, da bo znova izvoljen. Vladajoča Ljudska demokratska stranka ima zdaj vlogo mediatorja med predsedniškimi kandidati muslimanov in kristjanov.

Samo letos je v spopadih med verskima skupinama v mestu Jos umrlo najmanj sto ljudi. A povod za trenja in nasilje ni mogoče pojasniti le z versko nestrpnostjo, temveč kot preplet političnih, družbenih in gospodarskih dejavnikov. Ravno zato je pred kratkim libijski voditelj Moamer Gadafi predlagal, da bi državo po vzoru Indije in Pakistana razdelili na dve državi, torej na nigerijska muslimanski in krščanski del.