Nikolić je znova izrazil prepričanje, da je njegova stranka zmagala z veliko večjo razliko, kot je bil uraden izid volitev. Foto: EPA
Nikolić je znova izrazil prepričanje, da je njegova stranka zmagala z veliko večjo razliko, kot je bil uraden izid volitev. Foto: EPA
Boris Tadić
Tadić je v prvem krogu volitev Nikolića prehitel za 1,2 odstotka. Foto: EPA

"Oblast bi v vsakem primeru razglasila zmago, če bi sodelovali ali ne. Sicer bi izpadlo, da smo mi destabilizirali Srbijo v času, ko je najhuje," je dejal predsednik Srbske napredne stranke (SNS), ki je v prvem krogu predsedniških volitev pred tednom dni zasedel drugo mesto tik za dozdajšnjim predsednikom države in vodjo Demokratska stranke Tadićem.

Nikolić je še v soboto razmišljal, ali bi se bo sploh udeležil drugega kroga volitev, potem ko je Tadića in njegovo stranko obtožil volilne prevare, ki naj bi njega stale zmage v prvem krogu predsedniških volitve in naprednjakov prepričljivejše zmage na parlamentarnih volitvah. Pred enim dnem je dejal, da bi s sodelovanjem v drugem krogu "dal legitimnost volilni kraji".

Programski direktor nevladne organizacije Center za svobodne volitve in demokracijo (Cesid) Marko Blagojević je pojasnil, da predsedniški kandidati ne morejo uradno umikati svojih kandidatur pred drugim krogom volitev, ampak lahko to storijo le pred prvim krogom. Če bi tako Nikolić zdaj umaknil svojo kandidaturo, bi to naredil le simbolično, saj bi njegovo ime ostalo na naslovnici.

Državna volilna komisija je v soboto zavrnila zahtevo Nikolića po razveljavitvi volitev 6. maja na vseh ravneh, vseeno pa je prvi mož naprednjakov zagotovil, da ne bo popustil pri boju za priznanje "pravih izidov" volitev in bo pri tem izkoristil vse pravne možnosti.

Poziv Tadiću: Igrajte pošteno
Nikolić je Tadića in Demokratsko stranko pozval, naj se v drugem krogu vedejo demokratično in pošteno. "Ne bomo dovolili, da nas prevarajo, tudi za ceno, da na voliščih, kjer bomo opazili krajo, volitve ne bodo končane," je zatrdil in pojasnil, da uradno še ni bil obveščen o televizijskem soočenju s Tadićem, čeprav je videl, da je na televiziji RTS napovedano za sredo.

Tadić je favorit za zmago v drugem krogu predsedniških volitev prihodnjo nedeljo, ko se mu obeta osvojitev drugega petletnega predsedniškega mandata. "Razmere so nevarne in vse pozivam k miru ter stabilnosti," je dejal na nedeljskem shodu v Beogradu.

Zaradi očitane prevare so v nedeljo po Srbiji potekali mirni protesti, ki so jih organizirali naprednjaki, ki so v več mestih, tudi v Beogradu, Šabcu, Novem Sadu, Paraćinu, Nišu in Jagodini, pripravili protestne vožnje z avtomobili.