Satjarti je dejal, da je njegov nobel nagrada za vse otroke, ki so že stoletja 'brez glasu in brez obraza'. Foto: Reuters
Satjarti je dejal, da je njegov nobel nagrada za vse otroke, ki so že stoletja 'brez glasu in brez obraza'. Foto: Reuters

Satjarti, dolgoletni borec za pravice otrok v Indiji, je bil ob pakistanski borki za pravice otrok Malali Jusufzaj soprejemnik letošnje Nobelove nagrade. Na konferenci Trust Woman v Londonu je opozoril, da je nesprejemljivo, da danes po svetu v suženjskem odnosu živi 36 milijonov ljudi, od tega 5,5 milijona otrok, zato je dejal, da bi morale vlade, podjetja in aktivisti stopiti skupaj v boju s trgovino z ljudmi.

"Moramo postaviti na noge civilno gibanje proti suženjstvu. Zanikanje pravice do otroštva in svobode sta največja greha, ki ju je človeštvo naredilo v preteklosti, a isti vzorec ponavlja še danes," je dejal.

Nedavna raziskava avstralske človekoljubne organizacije Walk Free Foundation je ugotovila, da ima izmed vseh držav največ sužnjev, 14,3 milijona, prav Indija. Nekateri so bili že rojeni v suženjstvo, drugi so postali žrtve spolne trgovine, tretji pa so izkoriščani zaradi prisilnega dela.

Velik posel
Satjartijevi nevladni organizaciji Bachpan Bachao Andolan (BBA) je uspelo v 30 letih osvoboditi že 80.000 indijskih otrok, ki so bili kljub rosnim letom prisiljeni delati. Opozoril je tudi, da trgovina s sužnji vsako leto obrne kar 150 milijard ameriških dolarjev. "V tem obdobju Zemlje imamo največje število sužnjev, največje zaslužke od prepovedane trgovine z ljudmi. To je nesprejemljivo. Zakaj takoj ne ukrepamo? Če bi bil vaš otrok en dan pogrešan, bi bili neutrudni in bi storili vse, da bi ga našli, kajne?"