Severna in Južna Koreja sta se leta 2004 dogovorili, da južna soseda ne bo več uporabljala zvočnikov, kjer so predvajali protisevernokorejska propagandna sporočila, pred kratkim pa je to prakso znova uvedla. Severna Koreja je takrat zagrozila z vojaškim posredovanjem. Foto: Reuters
Severna in Južna Koreja sta se leta 2004 dogovorili, da južna soseda ne bo več uporabljala zvočnikov, kjer so predvajali protisevernokorejska propagandna sporočila, pred kratkim pa je to prakso znova uvedla. Severna Koreja je takrat zagrozila z vojaškim posredovanjem. Foto: Reuters

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so zaznali raketni izstrelek, ki je bil iz Severne Koreje izstreljen na zahodnem delu mejnega območja med državama, in ki je letel proti južnokorejskemu zvočniku. "Naša vojska je v odgovor izstrelila več deset izstrelkov proti prizorišču, od koder je obstreljevanje sprožila severnokorejska vojska, in takoj okrepila nadzor nad gibanjem severnokorejske vojske," so še sporočili z ministrstva v Seulu in dodali, da je vojska v najvišji pripravljenosti.

Zvočnik v napadu sicer ni bil poškodovan, prav tako ni bilo ranjenih, so pa oblasti ukazale evakuacijo ljudi, ki živijo v bližini. Severnokorejske oblasti naj bi že sklicale izredni sestanek sveta za nacionalno varnost.

Severna Koreja grozi z vojaškim posredovanjem
Kor rečeno, naj bi bili tarča napadov južnokorejski zvočniki na meji med državama, približno 60 kilometrov od Seula. Južna Koreja je pred kratkim po 11 letih prek zvočnikov znova začela predvajati propagandna sporočila, namenjena Severni Koreji. Severna Koreja je že v soboto od južne sosede zahtevala, naj preneha oddajati sporočila.

Za zdaj še ni popolnoma jasno, katera južnokorejska enota je bila tarča napada rakete iz Severne Koreje, prav tako pa ni poročil o napadu na južni strani meje. Je pa severnokorejsko obrambno ministrstvo Južni Koreji sporočilo, da ima 48 ur časa, da neha oddajati propagandna sporočila, sicer so zagrozili z vojaškim posredovanjem.

Prvi incident od oktobra lani, napetosti med državama vse večje
Tokratno medsebojno obstreljevanje je prvo med Korejama od oktobra lani, ko so se severnokorejski vojaki približali meji med državama. Južnokorejski vojaki so takrat izstrelili nekaj opozorilnih strelov, a se severnokorejski vojaki niso umaknili, temveč so streljali nazaj. Navzkrižno streljanje je takrat trajalo približno deset minut.

V zadnjem času pa so se napetosti med Severno in Južno Korejo spet zaostrile. V Seulu so namreč prepričani, da je Severna Koreja odgovorna za eksplozijo dveh min na demilitariziranem območju med državama, kjer sta bila na začetku meseca huje ranjena dva južnokorejska vojaka. Severna Koreja je vpletenost zanikala in že takrat zagrozila z obstreljevanjem zvočnikov na meji.

V ponedeljek so se začele tudi skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, ki jih Severna Koreja razume kot pripravo na vojno.