Tekstilna industrija  v Bangladešu zaposluje kar štiri milijone ljudi. Foto: Reuters
Tekstilna industrija v Bangladešu zaposluje kar štiri milijone ljudi. Foto: Reuters
Nova tovarniška tragedija v Bangladešu

Vzrok tokratnega požara še ni znan, je pa izbruhnil ponoči, ko v tovarni ni bilo delavcev. Med osmimi smrtnimi žrtvami je tudi lastnik tovarne. V zgradbi je bilo zaposlenih več kot 1.000 ljudi, izdelovali pa so predvsem jopice, hlače in pižame za velika podjetja z Zahoda, med njimi za britansko verigo nizkocenovnih oblačil Primark in špansko multinacionalko Inditex, ki predstavlja tudi v Sloveniji znane modne znamke, kot so Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear in Stradivarius.

Več ljudi še pogrešanih
Reševalci medtem še vedno odkrivajo nove žrtve v ruševinah tovarniške stavbe Rana Plaza, ki se je porušila 24. aprila. To je bila najhujša industrijska nesreča na svetu po letu 1984.

Potem ko so našli še sto trupel, se je skupno število žrtev povzpelo že na neverjetnih 912. Iz stavbe so rešili okoli 2.500 ljudi, med njimi tudi več hudo ranjenih. Število pogrešanih ni znano. Večino ruševin so že preiskali, tako da računajo, da bodo počasi končali delo, nato pa bodo začeli s stroji odstranjevati ruševine. Vlada je za požar obtožila lastnike osemnadstropne stavbe v predmestju Dake, ki so pri gradnji uporabljali cenen material, tudi nekakovostne palice, opeke in cement, v stavbi pa niso izvajali rednega čiščenja.

Dvolični Zahod
Bangladeš je drugi največji proizvajalec tekstila na svetu in prihodki od izvoza tekstilnih izdelkov obsegajo 80 odstotkov vseh prihodkov od izvoza države. Vendar pa so razmere v tamkajšnjih tekstilnih tovarnah izredno slabe, nesreče pa pogoste. Nekatere zahodne družbe, za katere izdelke šivajo v Bangladešu, so zato že zagrozile z umikom iz države. Večina pa jih kljub temu še naprej naroča izdelke v Bangladešu in si, kot pravijo kritiki, zatiska oči pred katastrofalnimi varnostnimi razmerami v tovarnah.

Bangladeška vlada je v sredo sporočila, da so po aprilski tragediji iz varnostnih razlogov zaprli 18 tekstilnih tovarn, a šest med njimi pa so po pregledih inšpektorjev znova odprli.

Nova tovarniška tragedija v Bangladešu