Uporniki naj bi napadli kitajske policiste. Foto: EPA
Uporniki naj bi napadli kitajske policiste. Foto: EPA

To je bil že drugi hujši spopad s pripadniki tega islamskega gibanja v tej avtonomni kitajski pokrajini, bogati z nafto in plinom, v zadnjih dveh mesecih. Spopad je izbruhnil - po sporočilu kitajske policije - potem ko so pripadniki nezakonitega muslimanskega gibanja z granatami napadli kitajske policiste.

Podoben incident, v katerem je umrlo osem ljudi, se je zgodil tudi pred dobrim mesecem, ko so pripadniki tega islamskega separatističnega gibanja, ki se bojuje za odcepitev te avtonomne pokrajine od Kitajske, napadli eno kitajskih policijskih postaj.

V tej nemirni pokrajini je bilo v zadnjih petih letih v spopadih ubitih že okoli 200 ljudi.

Gibanje na terorističnem seznamu
Islamsko gibanje vzhodnega Turkestana, ki so ga poleg Kitajske uvrstili na seznam terorističnih gibanj med drugim tudi v OZN-u, Rusiji in v ZDA, sestavljajo Ujguri, ki govorijo posebno različico turškega jezika. Za cilj so si postavili ustanovitev neodvisne države vzhodnega Turkestana.

Omenjeno nezakonito gibanje je med drugim izvedlo tudi zelo odmeven teroristični napad na Trgu nebeškega miru v Pekingu, oktobra lanskega leta.

Vlada načrtuje gospodarski razvoj
Zaradi vse bolj nestabilnega položaja, je kitajska vlada poslala v to pokrajino dodatne varnostne sile, načrtuje pa tudi ambiciozni program gospodarskega razvoja, s čimer naj bi pridobili naklonjenost ujgurskih muslimanov.

Skrajno ujgursko islamistično gibanje je sicer povezano tudi s podobnimi gibanji v Rusiji in z Al Kaido.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija