Smrt Naserja Al Vuhajšija je velik udarec za Al Kaido v Jemnu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Smrt Naserja Al Vuhajšija je velik udarec za Al Kaido v Jemnu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Moktar Belmoktar
Vojaškega vodjo skrajnih islamistov Moktarja Belmoktarja, ki je bil odgovoren tudi za napad na plinsko polje v Alžiriji leta 2013, naj bi v zračnem napadu pred dnevi v Libiji ubile ameriške sile. Foto: MMC RTV SLO/EPA

"Al Kaida na Arabskem polotoku žaluje skupaj z vsemi muslimani, saj je Abu Baser bin Abdul Karim Al Vuhajši, naj počiva njegova duša, skupaj še z dvema bratoma mudžahidoma umrl v zračnem napadu ameriških sil, naj počiva njihova duša," je v videoposnetku dejal vidnejši član Al Kaide Kaled Batarfi.

Ameriški Pentagon za zdaj ni komentiral navedb o smrti Vuhajšija. Predstavnik ameriških obveščevalcev je za Washington Post dejal, da trenutno še zbirajo podatke, ki bi potrdili njegovo smrt.

Al Kaida že izbrala novega vodjo
Po poročanju ameriškega CNN-a, ki se sklicuje na predstavnike nacionalne varnosti v Jemnu, je bil Vuhajši ubit prejšnji petek v napadu ameriškega brezpilotnega letala v regiji Hadramut na jugu države. Njegovi posmrtni ostanki naj bi bili v eni izmed mrtvašnic pod nadzorom skrajnežev. Kot je še sporočila Al Kaida na Arabskem polotoku, je za svojega novega vodjo izbrala dosedanjega vojaškega voditelja Kašima Al Rajmija.

S tem se je potrdilo predhodno poročanje ameriškega Centra za nadzor islamističnih spletnih strani SITE, da pripadniki Al Kaide na spletu objavljajo sporočila o Rajmiju kot nasledniku Vuhajšija. Vuhajši je veljal za drugega moža Al Kaide, za njenim voditeljem Ajmanom Al Zavahirijem. Njegova smrt predstavlja velik udarec za Al Kaido v Jemnu, ki se imenuje tudi Al Kaida na Arabskem polotoku in je po mnenju Washingtona najnevarnejša veja mednarodne teroristične mreže.

Obenem bi šlo za že drugi udarec ZDA mednarodnemu terorizmu v nekaj dneh. Prejšnji konec tedna naj bi bil namreč v Libiji prav tako v ameriškem zračnem napadu ubit alžirski terorist Moktar Belmoktar. Med drugim je bil nekdanji vodja Al Kaide v Magrebu. Libijska džihadistična skupina Ansar Ašaria je sicer zanikala, da bi bil Belmoktar ubit. Tarča ameriškega napada je bilo po njihovih navedbah srečanje skupine na vzhodu države, med sedmimi ubitimi pa ne navajajo Belmoktarja ter dodajajo, da "ni bil ubit nihče drug".