Tožba je najverjetneje le prva od številnih, ki bodo sledile. Foto: Reuters
Tožba je najverjetneje le prva od številnih, ki bodo sledile. Foto: Reuters

Septembra lani je Volkswagen priznal, da je leta 2009 v okoli 11 milijonov vozil z dizelskim motorjem, ki jih prodaja po vsem svetu, namestil programsko opremo, ki znižuje prikazane vrednosti dušikovih oksidov. Pri nekaterih modelih, tako dizelskih kot bencinskih, pa so neskladja tudi pri izpustih ogljikovega dioksida, kar se pozna pri višji porabi goriva. Afero so odkrili kalifornijski okoljevarstveniki, ki so hoteli Volkswagnove dizelske avtomobile postaviti za vzor drugim.

"Tožba se nanaša na 600.000 dizelskih vozil, ki imajo vgrajen sistem, ki prikazuje napačne vrednosti izpustov, zaradi česar so presežene mejne vrednosti emisij v ozračje, ki presegajo EPA-standarde, posledica pa je onesnaževanje okolja," je zapisalo v obrazložitvi tožbe pravosodno ministrstvo ZDA, ki je v imenu ameriške Agencije za zaščito okolja (EPA) vložilo civilno tožbo proti Volkswagnu na zveznem sodišču v Detroitu.

V zrak do 40-krat več škodljivih snovi
Tožba navaja, da je Volkswagen nezakonito namestil računalniško opremo, ki je omogočila, da so dizelski motorji uspešno prestali uradne teste izpušnih sistemov, na cestah pa so ti motorji spuščali v zrak do 40-krat več škodljivih snovi, kot je dovoljeno po zvezni zakonodaji ZDA.

Tožilec John Cruden je povedal, da je Volkswagen izdal javno zaupanje, ogrozil javno zdravje in škodoval konkurenci. ZDA bodo zaradi tega sprejele vse ustrezne ukrepe za odgovor na kršitve. Nemškemu podjetju v ZDA grozi 18 milijard dolarjev kazni.

Krivdo valijo na računalničarje
ZDA lahko proti vodilnim v podjetju in drugim odgovornim za škandal vložijo tudi kazenske ovadbe, tožili bodo kupci Volkswagnovih vozil, svoj lonček pa bo najverjetneje pristavila tudi katera izmed ameriških zveznih držav.

Volkswagen se v ZDA trenutno pogaja o številu avtomobilov, ki jih treba vpoklicati in popraviti. Vodstvo podjetja ravna podobno kot vodstva ameriških bank po veliki finančni krizi in skuša krivdo zvaliti na majhno število podrejenih, predvsem računalničarjev, ki so razvili program. Za notranjo preiskavo je najelo ameriško pravniško podjetje, ugotovitve še niso znane.