Na Kitajskem pogosto prihaja do smrtonosnih nesreč v tovarnah. Na fotografiji posledice nesreče v Tjandžinu. Foto: EPA
Na Kitajskem pogosto prihaja do smrtonosnih nesreč v tovarnah. Na fotografiji posledice nesreče v Tjandžinu. Foto: EPA

Kot poroča kitajska tiskovna agencija Šinhua, je v eksploziji umrl en človek, devet pa jih je ranjenih. Požar v Huantaju v vzhodni pokrajini Šandong je bil pogašen po okoli petih urah, oblasti pa pravijo, da ni zaznano nikakršno onesnaženje.

Ljudje so tresenje zaradi eksplozije čutili tudi dva kilometra daleč, v vasi, kjer se je to zgodilo, pa so popokala okna na stavbah. Na prizorišče je prišlo okoli 150 gasilcev in 20 gasilskih tovornjakov.

V eksploziji je bila uničena tovarna podjetja Runxing Chemical, del skupine Runxing Group z 31 milijonov ameriških dolarjev kapitala, poročanje Šinhue prenaša Reuters. Tovarna je proizvajala adiponitril, brezbarvno tekočino, ki izpušča strupene pline, ko reagira zaradi ognja.

Slabi varnostni standardi
Reuters medtem poroča, da bo nesreča gotovo sprožila nova vprašanja glede varnostnih standardov v državi, kjer so industrijske nesreče po treh desetletjih hitre gospodarske rasti preveč pogoste. Pred letom dni je tako v eksploziji v tovarni avtomobilskih delov umrlo 75 ljudi.

Pred manj kot dvema tednoma, 12. avgusta, sta v skladišču z nevarnimi kemikalijami v mestu Tjandžin odjeknili dve eksploziji, v katerih je umrlo najmanj 121 ljudi, med njimi 67 gasilcev. Več kot 700 ljudi je bilo ranjenih, na tisoče pa evakuiranih zaradi tveganja, ki ga predstavljajo kemikalije na prizorišču.

Oblasti so sporočile, da se preiskave dogodka v Tjandžinu nadaljujejo in da bo treba več časa za končne ugotovitve.

Vlada je postala tarča kritik lokalnega prebivalstva v Tjandžinu, saj ljudje menijo, da oblasti niso nadzorovale podjetja, ki je lastnik skladišča.