Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 15 glasov Ocenite to novico!
Na Tsukijiju takoj po novem letu poteka znamenita dražba tunov. Foto: Reuters
Selitev na novo lokacijo (na fotografiji) je tokijske oblasti do zdaj stala že milijone. Foto: Reuters
Letošnji tun rekorder, za katerega so iztržili 584.000 evrov. Foto: Reuters

Dodaj v

Nova lokacija največje ribje tržnice na svetu polna strupenih kemikalij

Na Tsukijiju vsako leto dražba najdražjih tunov
14. januar 2017 ob 21:42
Tokio - MMC RTV SLO

Na lokaciji, kamor bi morali že lani preseliti tokijski Tsukiji, največjo ribjo tržnico na svetu, priljubljeno tudi med turisti, so zaznali visoke ravni strupenih kemikalij, vključno z rakotvornim benzenom.

Tokijske oblasti načrtujejo selitev slovitega Tsukijija iz središča japonske prestolnice tri kilometre južneje v Tojosu. Tržnico bi morali po prvotnih načrtih preseliti že novembra lani, a so jo preložili.

A kot poroča Kyodo news, napovedi za selitev še vedno niso najboljše. Vsebnost benzena iz zadnjih vzorcev podtalne vode v Tojosuju je namreč kar 79-krat višja od dovoljene, so sporočile tokijske oblasti.


Benzen ali bencol je brezbarvna, zelo lahko vnetljiva tekočina sladkega vonja, ki dobro raztaplja maščobe, smole, jod in naftalin. Benzen je pomembno industrijsko topilo in izhodna surovina za proizvodnjo zdravil, plastičnih mas, sintetskega gumija in barvil. Uporablja se kot dodatek k bencinu, vendar je zaradi rakotvornosti njegova uporaba omejena. Kot navaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), benzen povzroča "akutne in dolgoročne škodljive posledice za zdravje, vključno z rakom in aplastično anemijo".

Kot poroča časopis Jomiuri Šimbun, pa so vzorci vode vsebovali tudi 12-krat višji delež cianida od še dovoljenega in štirikrat višji delež arzena od dovoljenega. "Presenečena sem ob novici, da so zaznane ravni precej višje od pričakovanih," je novinarjem dejala tokijska guvernerka Juriko Koike. To sicer ni prvič, da so v Tojosu zaznali strupene substance. Oktobrski testi so namreč pokazali visoke ravni živega srebra.

Milijonska škoda
Tržnica Tsukiji je ena večjih tokijskih turističnih atrakcij, slovi pa predvsem po svojih dražbah tunov, ki že zarana privabljajo množice obiskovalcev. Največ pozornosti pritegne novoletna dražba, na kateri padajo rekordi cen, ki jo dosežejo tuni velikani. 210-kilogramskega tuna so na prvi letošnji dražbi denimo prodali za 584.000 evrov, kar je trikrat več kot na lanski prvi dražbi.

Na tržnici lahko kupite ribe in morske sadeže, lahko pa jih tudi še povsem sveže zaužijete v eni izmed tamkajšnjih majcenih restavracij, pred katerimi se že zjutraj vijejo kilometrske vrste. Na tržnici poleg tega prodajajo tudi sadje in zelenjavo.

Tokijske oblasti so se pred tremi leti odločile, da 80 let staro tržnico preselijo, češ da nujno potrebuje tehnološko posodobitev. Novi kompleks naj bi bil kar 40 odstotkov večji od obstoječega, imel naj bi tudi najmodernejši sistem zamrzovanja. Čiščenje tržnice je vlado do zdaj stalo že 86 milijard jenov (okoli 750 milijonov evrov), grosisti na tržnici, frustrirani zaradi zamud pri selitvi, trdijo, da jih ta stane na milijone evrov mesečno.

Guvernerka Koike poudarja, da je njihova primarna skrb varnost živil, zato bodo potrebne nadaljnje študije.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
KLIPAN
# 15.01.2017 ob 08:23
Čudoviti znaki totalne industrializacije-strupi v vodi.
Kaj vam pomagajo roboti in tehnologija, če imate zastrupjleno vodo????
Popolnoma nič!!
Ampak tega nekateri nikoli ne bodo razumeli.
Metrodusa
# 14.01.2017 ob 23:46
Vsebnost benzena iz zadnjih vzorcev podtalne vode v Tojosuju je namreč kar 79-krat višja od minimalne dovoljene, so sporočile tokijske oblasti.

Nisem vedel, da država določa, koliko najmanj mora biti strupene snovi v okolju. Slabo, avtorica, slabo.
boyx
# 15.01.2017 ob 09:37
@seven7
Morilci in trupložeri.

Kaj pa tebi ni jasno?Naj jih pojejo žive ali pa sploh nehajmo vsi jesti?A vse tiste lepe ribice in mehkužce,ki jih taka tuna vsak dan požre se ti pa ne smilijo?Za vsako ,ki jo vidiš na paleti danes plava nekaj deset kg rib v morju.Si prepričan ,da solate ne boli ko jo odrežeš?Noben ti ne prepoveduje biti vegič samo ko poslušaš vaše komentarje...zamisli se napisal si morilci in trupložeri.
presenečen
# 15.01.2017 ob 08:59
Kaj vam pomagajo roboti in tehnologija, če imate zastrupjleno vodo????

Zastrupljeno vodo, kontaminirano zemljo, strupen zrak in prepih v glavah. Roboti se nam bodo še smejal :)
cairns
# 14.01.2017 ob 22:00
Letošnji tun rekorder, za katerega so iztržili 109.000 evrov

Če mislite na leto 2017 potem je ta podatek napačen. Prva letošnja dražba je bila 4.januarja.
Tuna težka 212 kg je bila prodana za 632.000 US $ kar znese podanašnjem tečaju 583.671,96 €.

vir:
https://www.bloomberg.com/news/articles/
2017-01-05/bluefin-tuna-goes-for-632-000-in-1st-tsukiji-auction-of-17
kolnkista
# 15.01.2017 ob 10:00
Japonci so znai potem, da polovijo in požrejo vse kar plava in leze po morju in morskem dnu.
Sicer pa članek ne pove od kje benzen v podtalnici - je to v povezavi z ribjo tržnico ali je nek tretji vzrok?
moj komentar
# 15.01.2017 ob 00:52
Radioaktivna Japonska.
Skippy
# 16.01.2017 ob 08:20
žival je hrana. se rodi, živi in umre da jo pojemo. kot radič, krompir, ananas.

Zanimivo, da si dobil toliko minusov. A ni vsaka žival po svoji naravni funkciji hrana neki drugi živali? Borba za preživetje pač. Sanjači pa pač živijo v nekem svojem svetu.
pikam_dopust
# 15.01.2017 ob 17:51
Če moram pri viru beljakovin izbirati med prostoživečo ribo, jajci od sosedovega kmeta in mesom jagenčka (ta je danes v pečici), ki je celo življenje preživel na pašniku, in industriskimi packarijami narejenimi iz soje, ki je v 99% industrijsko pridelana in po vsej verjetnosti gensko spremenjena, to zame ni nikakršna dilema.

Lepa načela, ki v praksi takoj pogorijo. To gre, dokler je svet majhen. Ko pa dobiš milijarde in milijarde ljudi, od tega posameznike, ki "zahtevajo" da se za njihov krožnik vrže stran 100 kg mesa, potem se ta etika takoj podre. Oceani so onesnaženi in izropani. Tuna sodi med najbolj onesnažene vire mesa (po kovinah). Časi "imam jajčka od kmeta, ki hodi okoli v narodni noši in se vsako jutro prebuja na seniku" so žal že davno minili, saj kmet v zahodnem delu sveta s tako tehnologijo preprosto ne more več preživeti. To ti je lahko hobi, ne more pa biti panoga, ki preživlja ljudi.

Konec koncev: od nečesa je pa treba tudi umreti. Tako ali drugače. In presenetljivo je to, da človek lahko poje res veliko odpadkov, pa mu nič ni. Oz. veliko hitreje umre od lakote, kot pa od "industrijske hrane".
pikam_dopust
# 15.01.2017 ob 17:46
kadarkoli kupim tuno, ne kupujem ravno ostankov, kupim kar mi je všeč, pa nikoli ni tako drago, v čem je fora da je tako drago....

Po slikah sodeč (poglej odsekane repe, kjer se vidi, kakšno je meso), kupuješ ostanke.
Jaz nikjer v Sloveniji nisem videl takšnega mesa, vse veliko slabše.

Če hočeš top surovino (ker imaš top restavracijo, kjer so krožniki primerno dragi), jo je treba top plačat. Ti ribiči niso neki "imam barko v Piranu" ribiči, ampak govorimo o pravih tovarnah, ki lovijo vsepovsod po svetu (zato nenehni spori z Islandci, Norvežani itd). Seveda so stroški ulova temu primerni.

Z veseljem bi kdaj jedel tako tuno, ampak ker ne sodim med bogataše, bom očitno še naprej na bolj tretjerazredni robi. Tako je pač ta svet narejen.
elGoyc
# 15.01.2017 ob 12:40
Japonci so med drugim znani po tem, da imajo največjo pričakovano življensko dobo in obenem relativno nizke stroške za zdravstvo.
Zato namesto, da tukaj delite sarkastične in žaljive komentarje se rajši zgledujte po njih, kar se prehrane tiče. Če moram pri viru beljakovin izbirati med prostoživečo ribo, jajci od sosedovega kmeta in mesom jagenčka (ta je danes v pečici), ki je celo življenje preživel na pašniku, in industriskimi packarijami narejenimi iz soje, ki je v 99% industrijsko pridelana in po vsej verjetnosti gensko spremenjena, to zame ni nikakršna dilema.

Sicer je pri tej tržnici glavni problem, da je se načrtuje na zemljišču, ki je bilo nasuto v Tokijski zaliv, kot kaže s kontaminiranim materjalom.
the best of
# 16.01.2017 ob 21:22
Finta te dražbe je bolj nateg za turiste. Ob 5 zjutraj se začne dražba. Prej prvim 120tim podelijo odsevne jopiče. 60 rumenih, 60 oranžnih. Kdor prej pride prej melje. Če pridete kot 121 ni več vstopa tisti dan. Obiskovalci čakajo že od ene ure ponoči za ogled dražbe. Potem pa izračunajte če se vam splača it spat tisto noč.

Po koncu dražbe se sprehodiš po tržnici. Vidiš vse kar živi v morju. Okrog pol 7 zjutraj se postaviš v najdaljšo vrsto pred sushi barom na tržnici in deležen boš najboljšega sushija na svetu :) cena sitniš okrog 50 dolarjev cel menu. Potem si sit do 6 zvečer.

Ogled tržnice ni must go - se pa lahko pohvališ da si bil. Vstopnine ni.

Jutranji zajtrk lahko tam opraviš tudi brez ogleda dražbe. Ali je vredno - JE.

Once in a life time!

Potem se pa neprespan odpraviš raziskovat Tokyo :) kar je pa neka druga zgodba. WOMB, Club Asia,...
frozen pingvin 2
# 16.01.2017 ob 12:10
@Skippy

je. sam to dopovedat nekaterim....še steni bi prej.
luckyss
# 07.02.2017 ob 09:20
Kako pa kaj Fukošima...še vedno "bogati" svetovna morja, ali pa to ni več zanimivo...
aaa
# 17.01.2017 ob 08:58
Japonci so znai potem, da polovijo in požrejo vse kar plava in leze po morju in morskem dnu.

To še ni nič. Nekje pod Alpamu se baje množično prehranjujejo z umazanimi svinjami;)
Bivši uporabnik
# 15.01.2017 ob 16:03
kadarkoli kupim tuno, ne kupujem ravno ostankov, kupim kar mi je všeč, pa nikoli ni tako drago, v čem je fora da je tako drago.... oz kaj mi potem jemo.... tune očitno ne....
GoRun10
# 15.01.2017 ob 14:57
Letošnji tun rekorder, za katerega so iztržili 584.000 evrov.

Ali to potem pomeni, da se japonski ribič lahko upokoji po parih ujetih ribah? V čem je pa fora teh tun? Resno sprašujem. Zakaj so tako drage?
cockatoo
# 15.01.2017 ob 09:23
Ogabno ... Povsod ležijo trupla, vse zastrupljeno, okolje uničeno, ...
frozen pingvin 2
# 15.01.2017 ob 13:49
seven7

žival je hrana. se rodi, živi in umre da jo pojemo. kot radič, krompir, ananas.
seven7
# 15.01.2017 ob 19:18
Trupložeri in morilci.
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo