Avstrijski predsednik Heinz Fischer (sredina), premier Werner Faymann (levo) in Michael Spindelegger (desno) po koncu uspešnih koalicijskih pogajanj. Foto: EPA
Avstrijski predsednik Heinz Fischer (sredina), premier Werner Faymann (levo) in Michael Spindelegger (desno) po koncu uspešnih koalicijskih pogajanj. Foto: EPA
Sebastian Kurz
Kurz po lastnih besedah ne želi ostareti kot politik. V več intervjujih je tako povedal, da se čez deset let ne vidi več v parlamentu, saj so v življenju še lepše stvari. Foto: EPA

Socialdemokratska stranka (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) sta v koalicijski pogodbi na 124 straneh sklenili, da bosta v prihodnjih petih letih sanirali državne finance.
Nova vlada predvideva, da bo že leta 2016 Avstrija brez strukturnega primanjkljaja, torej z uravnoteženim proračunom. Med drugim naj bi to dosegli tudi s povišanjem trošarin na tobačne izdelke, alkoholne pijače in nova vozila.

Predvidevajo tudi pokojninsko reformo in dvig upokojitvene starosti s sedanjih 58,4 leta na 60,1 leta do leta 2018. Pri tem bodo uvedli tudi sistem malusov in bonusov. Tako bodo na primer podjetja dobila določen bonus, če bodo zaposlila starejše od 50 let.

Ministrstva za znanost po gospodarski resor
Predsednik Fischer je izrazil zadovoljstvo, ker so dogovor o vladi dosegli pred božičem, izrazil pa obžalovanje, ker v novi vladi ne bo samostojnega ministrstva za znanost.

Ukinitev samostojnega ministrstva za znanost je naletela na oster odziv univerz, saj so rektorji univerz v skupnem pismu od Fischerja zahtevali, da ne sprejme vlade, v kateri ne bi bilo samostojnega ministrstva za znanost. Proteste zaradi odločitve so napovedali tudi avstrijski študenti.

Ministrstvo za znanost je bilo samostojno od leta 1970, do takrat pa je bilo v okviru ministrstva za izobraževanje. Od takrat so ga dvakrat vključili v druga ministrstva - v 90. letih v ministrstvo za promet, med letoma 2000 in 2007 pa so ga znova vrnili pod ministrstvo za izobraževanje.

Čudežni deček ÖVP-ja
Med ministri nove vlade je zagotovo največ pozornosti požel novi zunanji minister, mladi, komaj 27-letni Sebastian Kurz, ki prihaja iz ÖVP-ja. Na položaju bo zamenjal Michaela Spindeleggerja, ki bo prevzel finančno ministrstvo. S tega položaja pa se poslavlja Maria Fekter.

Sebastian Kurz je čudežni deček Ljudske stranke (ÖVP), ki mu je na parlamentarnih volitvah konec septembra uspelo pobrati več neposrednih glasov volivcev kot predsednikom strank. Sin učiteljice in tehnika z nedokončanim študijem prava je bil v prejšnji vladi državni sekretar za integracije, to funkcijo pa bo opravljal še naprej.

Kritiki menijo, da Kurz ni dovolj zrel, da bi Avstrijo zastopal v tujini. Med trenutnimi zunanjimi ministri je namreč najmlajši, zato se ga je tudi že prijel vzdevek maturant.
"Schwarz macht geil"
Po maturi leta 2004 je šel v vojsko, že med študijem prava, ki ga še vedno ni končal, pa je postal vodja podmladka ÖVP-ja. Pozornost je pritegnil predvsem s kampanjo za občinske volitve na Dunaju leta 2010, ki je potekala pod sloganom "Schwarz macht geil" (črno je/vas naredi kul/seksi, pri čemer se črno nanaša na ÖVP). V kampanji so uporabili tudi črn avtomobil znamke hummer, ki so ga poimenovali 'Geilomobil', sam Kurz je ob tem morebitnim volivcem delil kondome.

Najmlajši član avstrijske vlade
Kot piše avstrijski Kurier, to vsem ni bilo všeč, a Ljudsko stranko in njenega predsednika Spiendeleggerja to pretirano ni motilo, zato so takrat 24-letnega Kurza povzdignili na novo vzpostavljeni položaj državnega sekretarja za integracije.

Strankarski kolegi, ki so ga sprva zaničevali, se zdaj uvrščajo med njegove podpornike. Soglasno pravijo, da mu je na položaju državnega sekretarja uspelo javno razpravo o tujcih, ki je v Avstriji pogosto ostra in pod vplivom desničarskih svobodnjakov (FPÖ), narediti najstvarnejšo. Zavzemal se je za liberalizacijo zakonodaje o državljanstvu.