Spindelegger in Faymann ostajata prvi in drugi človek avstrijske vlade. Foto: EPA
Spindelegger in Faymann ostajata prvi in drugi človek avstrijske vlade. Foto: EPA

Koalicijski dogovor so sklenili deset tednov po parlamentarnih volitvah, na katerih je zmagal SPÖ pred ÖVP-jem, čeprav sta obe največji avstrijski stranki dosegli zgodovinsko najslabši izid in ima prvič velika koalicija v parlamentu manj kot 100 poslancev.

Faymann je po sklenitvi dogovora izrazil prepričanje, da bo Avstrija še naprej ostala vzor v Evropi glede na gospodarske sile in socialne varnosti.

Podrobnosti koalicijske pogodbe bodo znane v petek po seznanitvi predsednika države Heinza Fischerja, vendar je kancler že izdal nekaj določil, med drugim o nameri zvišanja dejanske upokojitvene starosti v prihodnjih petih za 1,6 leta. Tako bi se zdajšnja upokojitvena starost z 58,4 leta do leta 2018 zvišala na 60 let.

Zadnjo noč sta imeli stranki še maratonske pogovore o zadnjih odprtih vprašanjih, ki so se nanašala na proračunsko politiko in ukrepe za gospodarsko rast.

Spindelegger bo zamenjal ministrstvo
Po drugi svetovni vojni je velika koalicija prevladujoča oblika vladanja v Avstriji in več kot polovico, kar 40 od 68 let po prvih parlamentarnih volitvah po koncu vojne je bila na oblasti velika koalicija med SPÖ-jem in ÖVP-jem.

Nova vlada naj bi štela dva sekretarja manj. Čeprav bo podpredsednik vlade še najprej ostal 54-letni Spindelegger, pa naj bi zamenjal vodenje ministrstva in z zunanjega ministrstva presedlal na finančno ministrstvo.

Če bo Faymann na čelu vlade ostal tudi po koncu mandata leta 2018, bo postal kancler s tretjim najdaljšim mandatom v državi, saj bo na položaju več kot deset let.

Pred njim sta najdaljši staž prav tako dosegla dva socialdemokrata, Bruno Kreisky, ki je bil na kanclerskem položaju 13,1 leta, in Franz Vranitzy - z 10,6 leta.