Zaradi nemirov v državi so julija 2013 v Egiptu zaznali 25-odstotni padec števila prihodov turistov. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Zaradi nemirov v državi so julija 2013 v Egiptu zaznali 25-odstotni padec števila prihodov turistov. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Ibrahim Mahlab
Nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak je Ibrahima Mahlaba (na fotografiji) leta 2010 imenoval za poslanca v zgornjem domu parlamenta. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Prizadevali si bomo za ponovno vzpostavitev varnosti in poraz terorizma. To bo ustvarilo nove pogoje za tuje vlagatelje in vrnitev turistov," je na novinarski konferenci v Kairu napovedal Mahlab, ki bo vodil že šesto vlado po letu 2011. Ob tem je obljubil, da bo poskrbel za boljše javne storitve in življenjski standard.

Član Mubarakove stranke
Mahlab (po poklicu inženir) je med letoma 2001 in 2012 vodil eno izmed večjih državnih gradbenih podjetij Arab Contractors. Po pisanju egiptovskih medijev je bil pred revolucijo, ki je leta 2011 odnesla s položaja dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka, pomemben član vladajoče stranke Nacionalna demokratična stranka.

Nasprotniki vlade nad njegovim imenovanjem niso navdušeni ravno zaradi povezav z obdobjem vladavine Mubaraka kot tudi zaradi njegovih povezav z družbenimi elitami. Poleg tega ga v svojem poročilu obsoja humanitarna organizacija Amnesty International, saj je bilo pod njegovim ministrovanjem še prejšnji teden s svojih domov v Kairu izgnanih 1.200 družin, njihovi domovi pa so bili porušeni.

Predsedniške volitve sredi aprila
Začasna vlada pod vodstvom premierja Hazema Al Beblavija je v ponedeljek nepričakovano podala odstop. Jasnega razloga za to odločitev premier ni navedel. Beblavija je na čelo vlade julija lani, po množičnih protestih zaradi odstavitve prvega izvoljenega predsednika Mursija, postavila vojska. Med drugim so ga krivili, da je odgovoren za večje število stavk nezadovoljnih delavcev, za pogoste izpade elektrike in stagnacijo gospodarstva.

Nove predsedniške volitve naj bi v državi razpisali do sredine aprila, na njih pa naj bi kandidiral tudi obrambni minister in poveljnik vojske Abdel Fatah Al Sisi.