Sojenje Mursiju se bo nadaljevalo 23. februarja. Foto: EPA
Sojenje Mursiju se bo nadaljevalo 23. februarja. Foto: EPA
Napadi na Sinajskem polotoku se pod odstavitvi Mursija lani julija stopnjujejo. Foto: EPA

Odvetniki so zapustili sojenje v znak protesta, ker so Mursi in drugi obtoženci zaprti v zvočno izoliranih steklenih kletkah. Nekdanjemu predsedniku sodijo na štirih ločenih procesih, danes pa bi se morali začeti trije. Mursija so pred začetkom današnjega procesa s helikopterjem pripeljali iz zapora Burdž al Arab, kjer je sicer zaprt.

Tožilstvo Mursiju in še 35 drugim obtožencem očita sodelovanja v zaroti z libanonskimi in palestinskimi skupinami pri napadih v Egiptu.

Mursi zagrajen v zvočno izolirani kletki
Mursija so v stekleno zvočno izolirano kletko namestili že večkrat, da bi mu tako preprečili kričanje in motenje procesa, poroča BBC. Obrambni odvetniki, prav tako nameščeni v kletki, so dejali, da ne morejo zbrano spremljati procesa, vendar je sodnik njihove pritožbe zavrnil, češ da je spremljanje procesa omogočeno prek slušalk. Kot piše BBC, sodniki na tak način najlažje nadzorujejo, kdaj se besede obtožencev slišijo v dvorani.

"Česa se tako bojite? Se bojite, ker nimate podpore javnosti?" je dejal Mursi. Sodišče je po preložitvi nadaljevanja sojenja na 23. februarja sporočilo, da bo imenovalo nove obrambne odvetnike.

Štirje mrtvi na Sinajskem polotoku
Medtem iz Egipta poročajo o eksploziji, ki je odjeknila na avtobusu s turisti na Sinajskem polotoku. Umrli so trije južnokorejski turisti in egiptovski voznik. Eksplozija je odjeknila, ko je avtobus prečkal egiptovsko-izraelsko mejo. Ranjenih je bilo 13 ljudi. Eksplozijo naj bi po dosedanjih ugotovitvah povzročila bomba, ki je bila nameščena v avtobusu.

Uporniki na Sinajskem polotoku po lanskem juliju, ko je vojska odstavila Mursija, stopnjujejo napade, tokratni napad pa je prvi na turiste.