Do protestov je ponoči znova prišlo zaradi diskriminatornega odnosa pretežno svetlopoltih policistov do temnopoltega prebivalstva. Foto: Reuters
Do protestov je ponoči znova prišlo zaradi diskriminatornega odnosa pretežno svetlopoltih policistov do temnopoltega prebivalstva. Foto: Reuters
Thomas Jackson
Načelnik mestne policije Fergusona Thomas Jackson je v sredo napovedal svoj odstop. V izjavi je zapisal, da z globoko žalostjo oznanja, da odstopa s položaja načelnika policije in da mu je bilo v čast služiti tako čudovitemu mestu. Foto: Reuters
V Fergusonu streli na policiste

V ameriškem mestu Ferguson v zvezni državi Misuri, kjer od avgusta lani potekajo protesti, so se ponoči, po odstopu načelnika mestne policije Thomasa Jacksona, znova zbrali protestniki. Kot je poročala agencija Reuters, so med protesti odjeknili streli, ustreljena pa sta bila dva policista, kar so potrdili tudi na policijski postaji okrožja St. Louis. Enega policista naj bi ustrelili v ramo, drugega pa v obraz, a sta oba prisebna in v bolnišnici.

Poročilo potrdilo trditve temnopoltih prebivalcev
Protestniki so se na ulicah Fergusona znova zbrali, potem ko je po objavi poročila o rasizmu v vrstah lokalne policije odstopil načelnik policije Jackson. Ta je sicer neposredno po izbruhu nemirov sicer zagotavljal, da ne vidi razloga za odstop. Kot je za Radio Slovenija poročal ameriški dopisnik Edvard Žitnik, je župan mesta Ferguson po odstopu načelnika policije dejal, da je časten človek, a hkrati poudaril, da je njegov odstop koristen prispevek k ureditvi razmer. Po objavi poročila so odstopili tudi policijski nadzornik v Fergusonu John Shaw, dva policista in lokalni sodnik.

Poročilo preiskave zveznega ministrstva za pravosodje v Fergusonu je potrdilo navedbe temnopoltih prebivalcev mesta, da so žrtve sistematičnega policijskega nasilja ter da je policija večkrat aretirala in kaznovala pripadnike afroameriške skupnosti. Izsledki preiskave so ugotovili tudi, da so policisti sistematično pretiravali z uporabo sile proti temnopoltim, jih nezakonito aretirali brez razloga ter proti njim uporabljali pse in električne paralizatorje.

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je po objavi izsledkov preiskave dejal, da bo ministrstvo storilo vse, kar bo treba za ureditev razmer v Fergusonu. Med mogočimi ukrepi tako ne izključujejo niti razpustitve lokalne policije, kjer so le trije temnopolti policisti.

Umor temnopoltega najstnika sprožil nemire
Avgusta lani je policist Darren Wilson v Fergusonu ustrelil neoboroženega temnopoltega najstnika Michaela Browna, kar je v mestu z 21.000 prebivalci, kjer so temnopolti v večini, povzročilo pravi upor in sprožilo silovite nemire. Protesti so se takrat razširili tudi v druge dele države.

V Fergusonu streli na policiste