Policija trdi, da je moški usmeril 9-milimetrsko pištolo proti policistu, ki ga je nato ustrelil in ubil. Foto: EPA
Policija trdi, da je moški usmeril 9-milimetrsko pištolo proti policistu, ki ga je nato ustrelil in ubil. Foto: EPA
Več sto protestnikov je na kraju dogodka zahtevalo pojasnila od policije. Foto: EPA
Policija je na bencinsko črpalko po dogodku napotila 50 policistov. Foto: EPA
Nov uboj Afroameričana v ZDA

Poveljnik policije v St. Louisu Jon Belmar je dejal, da se je policist odzval na klic o tatvini, ko je zagledal dva moška na bencinski postaji in se jima približal, poroča BBC. Po poročilih policije naj bi takrat eden izmed neznanih moških v policista uperil 9-milimetrsko pištolo. Policija je sporočila, da je policist izstrelil več nabojev, z enim pa je zadel 18-letnika, identificiranega kot Antonio Martin, kar je bilo zanj usodno. Drugi moški je pobegnil.

Policija tako trdi, da je bil ustreljeni oborožen, kot poroča rt.com, pa domnevno ni imel namena streljati. Policija je še sporočila, da je imel Martin nasilno preteklost. Izvedel naj bi tri napade in oborožen rop. Ni sicer znano, ali je bil Martin ustreljen po domnevni tatvini, poroča rt.com.

Žrtev prepoznala mati
Martinova mati, ki je ustreljenega prva prepoznala, je v izjavi za medije dejala, da jo je prišlo po incidentu iskat sinovo dekle, ki pa izjav ne želi dajati.

"To je moj otroček," je v solzah vseskozi ponavljala mati. Kot je še pojasnila, so ga nedavno izključili iz šole, zato si je poskušal poiskati delo prek Jobs Corps, posebnega programa, ki omogoča brezplačno izobrazbo in opravljanje prakse za mlade.

Policija: Sprejete so bile slabe odločitve
Policijski poveljnik Belmar je dejal, da sočustvuje z družino ubitega, a da "so bile sprejete slabe odločitve". "Ta posameznik bi lahko ubogal ukaze policista, lahko bi pobegnil, lahko bi odvrgel pištolo. Ni mu bilo treba k policistu pristopiti z 9-milimetrsko pištolo v roki," je dejal.

Ljudje zahtevajo pojasnilo
Kmalu po streljanju je na kraj dogodka prišlo več deset, po nekaterih poročili pa celo med 200 in 300 ljudi, ki so zahtevali pojasnilo. Na Twitterju so nekateri namreč zapisali, da Martin ni bil oborožen, kot trdi policija. Očividci tudi trdijo, da je bil ustreljeni živ še vsaj 30 minut po incidentu.

Policija je sporočila, da je bilo na kraj dogodka napotenih okoli 50 policistov in da je nekaj protestnikov prineslo vreče s kamenjem, sama pa, da ni uporabila solzivca. Poškodovana naj bi bila dva policista. Na bencinski črpalki je bil viden dim, odjeknilo pa je tudi nekaj pokov pirotehničnih sredstev. Aretirani naj bi bili štirje ljudje.

Med lokalnim prebivalstvom se še vedno niso umirile strasti zaradi avgustovskega incidenta v Fergusonu, ko je beli policist Darren Wilson ubil 18-letnega Afroameričana Michaela Browna. Kraj tokratnega streljanja je le nekaj kilometrov oddaljen od Fergusona.

Nov uboj Afroameričana v ZDA