Ungureanu bo nasledil Emila Boca. Foto: EPA
Ungureanu bo nasledil Emila Boca. Foto: EPA

Ungureanu je dobil 237 glasov podpore in le dva glasova proti. Velika razlika je posledica odločitve opozicije, da bojkotira glasovanje, sicer pa je vlada za zaupnico potrebovala vsaj 232 glasov. Nova vladna ekipa lahko zdaj začne delati.

"Upam, da vas ne bom nikoli zavajal, čeprav vem, da je pred menoj težka naloga," je poslancem med drugim dejal Ungureanu, ki je šele v sredo zvečer uradno sestopil s položaja vodje romunske zunanje obveščevalne službe (SIE). Označil se je za "resnega" in "delavnega". "Na delo hodim ob šestih zjutraj, domov pa, ko je delo opravljeno," je dejal.

Premier ne pripada nobeni stranki. V njegovi vladi je sedem članov prejšnjega kabineta, a na ključne položaje - za gospodarstvo, finance, notranje zadeve in kmetijstvo - je imenoval nove ljudi. Finančni minister je na primer postal 31-letni Bogdan Dragoi z diplomo ameriške univerze.

"Blaginja se ne bo začela jutri"
Pred glasovanjem - v predstavitvi svoje vladne ekipe - je 43-letni Ungureanu med drugim napovedal ukrepe, ki bodo Romuniji omogočili vstop v območje z evrom januarja 2015. Obljubil je tudi spodbujanje investicij in boljšo porabo okoli 20 milijard evrov, ki jih je Romuniji v obdobju 2007-2013 namenil EU.

"Predlagam pragmatično pot ... in ne dajem nerealnih obljub," je poudaril. Kljub temu je napovedal, da bodo plače javnih uslužbencev in pokojnine zmerno povišali, če bodo to dovoljevale gospodarske razmere. Sicer pa je novi premier sodržavljane danes opozoril, da "se obdobje blaginje ne bo začelo jutri".

Ungureanu je bil od leta 2004 do leta 2007 zunanji minister, pohvali pa se lahko z diplomo iz zgodovine ter poznejšim magisterijem univerze v Oxfordu. Tekoče govori angleško, francosko in nemško. S položaja ministra je odstopil zaradi spora s tedanjim premierjem Calinom Tariceanujem, nakar je bil imenovan za vodjo SIE-ja.

Donedavni romunski premier Emil Boc je ta teden odstopil po več tednih protestov proti njegovi desnosredinski vladi zaradi ostrih varčevalnih ukrepov.