Julian Assange je za Al Džaziro spregovoril, da so bile arabske države pripravljene sodelovati z ZDA v boju s skrajnimi islamisti. Foto: Reuters
Julian Assange je za Al Džaziro spregovoril, da so bile arabske države pripravljene sodelovati z ZDA v boju s skrajnimi islamisti. Foto: Reuters
Afganistanski mudžahedini
Boj proti komunizmu v Afganistanu je rodil vseislamsko skrajno gibanje, s katerim se zdaj bojujejo njegovi nekdanji financerji in podporniki. Foto: EPA

"Obnašamo se odgovorno. Vendar če bomo prisiljeni, lahko gremo do konca in objavimo vsak posamični dokument, ki ga imamo," je za arabsko televizijo Al Džazira dejal Assange.

Kot je v intervjuju za Al Džaziro, ki ga povzemajo mediji zalivskih držav, dejal Assange, bi bilo ob njegovem morebitnem umoru ali zaprtju 2.000 strežnikov pripravljenih, da objavijo gradivo, do katerega je dostop zdaj zaščiten z geslom.

Spregovoril o arabsko-ameriškem vohunjenju
Assange je v intervjuju, ki ga je televizija predvajala v sredo zvečer, še povedal, da so imeli številni ljudje na visokih položajih v arabskem svetu tesne stike z ameriško obveščevalno agencijo Cia, ki so jih gojili v okviru obiskov na ameriških veleposlaništvih v njihovih državah.

Ti ljudje so vohuni ZDA v njihovih lastnih državah, je zatrdil Assange, ki sicer ni želel navesti nobenih imen. Nekatere arabske države so po Assangeevih besedah uredile centre za mučenje, da bi v njih zasliševale in "obdelovale" ujetnike, ki jim jih je izročil Washington. Assange sicer tudi tukaj ni želel navesti nobenih podrobnosti.

V Veliki Britaniji so bili na podlagi zakona razkriti 30 let stari dokumenti o financiranju mudžahidov po napadu Sovjetske zveze na Afganistan.
Ena izmed depeš vlade Margaret Thacher razkriva, da je več zahodnih držav, med njimi tudi Velika Britanija, poleg nje pa še Francija, tedanja Zahodna Nemčija in ZDA, pomagalo mudžahidom v Afganistanu med sovjetsko okupacijo. V depeši je zapisano, da je tedanji sekretar britanske vlade Robert Armstrong že tri tedne po invaziji Sovjetske zveze v Afganistanu iskal način, kako bi islamske upornike, ki so se bojevali proti Rusom, oskrbel z vojaško pomočjo. Iz gibanja mudžahidov se je pozneje tudi rodila Al Kaida Osame bin Ladna.

Napol svoboden čaka na poteze Švedske
39-letni Assange se zadržuje v Veliki Britaniji, kjer je Al Džazira tudi opravila intervju z njim. Assange se je 7. decembra predal policiji v Londonu, ki ga je nato aretirala na podlagi švedskega zapornega naloga. Švedsko tožilstvo ga namerava zaslišati zaradi trditev dveh žensk o posilstvu in spolnem nadlegovanju.

Assange trdi, da je žrtev političnega procesa, potem ko je WikiLeaks konec novembra začel razkrivati zaupne ameriške diplomatske depeše.