Srečanje dolgo ločenih korejskih družin v severnokorejskem letovišču Mount Kumgang. Gre za izjemno čustven dogodek. Foto: Reuters
Srečanje dolgo ločenih korejskih družin v severnokorejskem letovišču Mount Kumgang. Gre za izjemno čustven dogodek. Foto: Reuters

Na skoraj dvomesečnih vajah, ki so po zagotovilih Washingtona in Seula obrambne narave, bo sodelovalo 12.500 ameriških vojakov in nekajkrat več južnokorejskih. Opravili bodo tudi računalniško simulacijo Key Resolve ter operacijo Foal Eagle, ki bo vključevala vaje zračnih, kopenskih in pomorskih sil.

Severna Koreja tudi letos vajam nasprotuje, posvarila je tudi, da bi lahko zaradi njih odpovedala srečanja severno- in južnokorejskih družin, ki potekajo med 20. in 25 februarjem.

A to se ni zgodilo in srečanja družin z obeh strani meje po treh letih še vedno potekajo. Prva srečanja družin po korejski vojni (1950-1953) so organizirali leta 1985, naslednja pa med letoma 2000 in 2010. Do ponedeljka si je roke s svojimi sorodniki lahko podalo že 360 Južnih Korejcev.

Ponovitev lanskega scenarija?
Lani so sicer ameriško-južnokorejske vaje vodile v obdobje napetosti na Korejskem polotoku, ko je Pjongjang preizkusil jedrsko raketo in grozil z napadi na Južno Korejo in ZDA. Retorika severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, ki naj bi z ženo pričakoval drugega otroka, letos ni tako zaostrena, a strokovnjaki svarijo, da se do aprila lahko zgodi še marsikaj.

"Za zdaj nismo opazili nikakršnih neobičajnih premikov na drugi strani meje. Ukrepali bomo le, če bo Severna Koreja izvedla kakšne provokacije," je dejal južnokorejski obrambni minister Kim Min Seok.