Cesar Akihito je v svojem govoru izrazil globoko kesanje za dejanja Japonske. Foto: Reuters
Cesar Akihito je v svojem govoru izrazil globoko kesanje za dejanja Japonske. Foto: Reuters
Šinzo Abe
Govor japonskega premierja Šinza Abeja na Kitajskem ter v Severni in Južni Koreji ni naletel na odobravanje. Foto: Reuters
Japonska
Ob obletnici kapitulacije so se v bližini svetišča Jasukuni zbrali člani nacionalističnega gibanja "Ganbare Nippon", ki so se z japonskimi zastavami poklonili spominu na umrle. Foto: Reuters
Na Japonskem obeležujejo 70 let kapitulacije
Japonska se spominja konca vojne

Spominske slovesnosti, ki je potekala v Tokiu, se je poleg cesarja Akihita udeležilo približno 7.000 ljudi, tudi japonski premier Šinzo Abe, ki je že v petkovem nagovoru izrazil globoko kesanje za dejanja Japonske med drugo svetovno vojno. Abe in cesar Akihito sta se z minuto molka poklonila spominu na vse žrtve.

Cesar Akihito je na slovesnosti tako izrazil "globoko kesanje" za vsa dejanja Japonske med drugo svetovno vojno in hkrati izrazil željo in upanje, da se podobna vojna ne bi ponovila. Japonski mediji so ob tem poročali o neobičajni formulaciji, ki jo je uporabil cesar, saj je to prvič, da je 81-letni cesar na slovesnosti ob obletnici japonske kapitulacije uporabil take besede.

Peking, Pjongjang in Seul niso bili zadovoljni z opravičilom
Iskreno obžalovanje zaradi dejanj Japonske je, kot rečeno, že v petek izrazil tudi premier Abe, ki je dejal tudi, da prejšnja opravičila japonskih vlad ostajajo neomajna tudi v prihodnje. Vendar pa so njegove besede naletele na kritike pri sosedah Kitajski ter Severni in Južni Koreji, ki so bile med drugo svetovno vojno žrtve japonske imperialistične vladavine in njenih poskusov nadvlade.

V Pekingu so Abejeve besede označili kot "izmikajoče" in Tokio pozvali k "iskrenemu opravičilu" prebivalcem držav, ki jih je Japonska okupirala. Južnokorejska predsednica Park Geun Hye pa je v govoru v spomin na svoboditev takratne Koreje Abejev govor označila kot nezadovoljiv in ga pozvala, naj ponovi japonsko opravičilo za medvojne zlorabe sosednjih držav. "Zgodovine ne moremo prikriti, saj ostaja živa skozi pričevanja njenih očividcev," je dejala in dodala, da od Tokia pričakuje, da bo svoje besede podkrepil z verodostojnimi dejanji.

Ob tem je Parkova opozorila tudi na vprašanje prisilne prostitucije azijskih žensk, tudi južnokorejskih, ki so v bordelih služile japonskim vojakom, in Tokio pozvala, naj čim prej reši to vprašanje. Še živeče žrtve prostitucije v Južni Koreji od Japonske namreč zahtevajo opravičilo in odškodnino.

Abe ne bo obiskal svetišča Jasukuni
Zaradi občutljivosti teme, ki še vedno obremenjuje odnose s sosedami v regiji, premier Abe danes ne bo obiskal spornega tokijskega svetišča Jasukuni, ki je posvečen padlim japonskim vojakom, tudi vojnim zločincem. Je pa svetišče že obiskalo nekaj članov japonske vlade, med njimi tudi Koiči Hagiuda, ki je v imenu premierja svetišču namenil nekaj denarja. "Poklonil sem se žrtvam tistih, ki so za vojno žrtvovali svoja dragocena življenja," je dejal Hagiuda. Zaradi obiska svetišča je kitajsko zunanje ministrstvo že izrazilo veliko nezadovoljstvo.

Kapitulacija po bombah na Hirošimo in Nagasaki
Japonska je svojo kapitulacijo razglasila 15. avgusta 1945 v posebnem radijskem nagovoru takratnega cesarja Hirohita. Po kapitulaciji nacistične Nemčije je bila kapitulacija Japonske pravzaprav le še vprašanje časa, saj je država doživljala poraz za porazom. Čeprav so zavezniške sile Japonski zahtevo po kapitulaciji poslala že 26. julija 1945, pa jo je ta sprejela šele po dveh eksplozijah atomskih bomb v Hirošimi in Nagasakiju ter po sovjetskem napadu na Mandžurijo.

Japonska kapitulacija je potekala gladko, formalno pa so jo podpisali 2. septembra na krovu ameriške bojne ladje Missouri, zasidrane v Tokijskem zalivu. Tako se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Pacifiku, s kapitulacijo Japonske pa se je končala tudi kolonialna vladavina Japonske na Korejskem polotoku, njen vpliv v jugovzhodni Aziji in njeni poskusi nadvlade Kitajske.

Na Japonskem obeležujejo 70 let kapitulacije
Japonska se spominja konca vojne