Šinzo Abe je ponovil dozdajšnja opravičila japonskih vlad, svojega osebnega opravičila ni dodal, ob tem pa izrazil upanje, da se novim generacijam ne bo več treba opravičevati za grehe prednikov. Foto: Reuters
Šinzo Abe je ponovil dozdajšnja opravičila japonskih vlad, svojega osebnega opravičila ni dodal, ob tem pa izrazil upanje, da se novim generacijam ne bo več treba opravičevati za grehe prednikov. Foto: Reuters
Japonci poslušajo premierjev govor
Abejeva vlada želi odpraviti pacifistične omejitve za japonsko vojsko, čemur pa nasprotuje izrazita večina Japoncev, pri čemer izstopajo mlajši in starejši, medtem ko imajo nacionalisti še največ podpore v srednji generaciji. Foto: Reuters
Tempelj Jasukuni - mladeniči v uniformah cesarske vojske
Avgust na Japonskem mineva v spominjanju 70. obletnice kapitulacije cesarstva: od bombardiranj z atomsko bombo do sestopa živega božanstva vse do spominjanja številnih vojaških žrtev, tudi vojnih zločincev v razvpitem templju Jasukuni. Foto: Reuters

V z napetostjo pričakovanem nagovoru tik pred 70. obletnico kapitulacije Japonske je Šinzo Abe tudi poudaril, da so prejšnja opravičila japonskih vlad neomajna, da pa se prihodnjim japonskim generacijam ne bi bilo treba večno opravičevati.

Najpozornejši poslušali v Seulu in Pekingu
V Aziji oziroma predvsem v Južni Koreji in na Kitajskem, ki ju je Japonska okupirala in kolonizirala še pred formalnim začetkom druge svetovne vojne, so Abejev nagovor pričakovali z veliko napetostjo. Predvsem jih je zanimalo, ali bo skušal zmanjšati okrutnost japonskih vojnih zločinov, pod katerimi so Kitajci in Korejci močno trpeli.

Japonski premier, ki se mu pripisuje oživljenje nacionalizma, se je očitno odločil loviti krhko ravnovesje med obžalovanjem zaradi japonske vojne agresije na eni in osredotočenjem na povojne dosežke pacifistične države na drugi strani.

Še najprej posvečeni miru in blaginji v regiji
"Japonska je večkrat izrazila občutje globokega kesanja in se odkritosrčno opravičilo za svoja dejanja med vojno (...), od vojne naprej smo se dosledno posvečali miru in blaginji v regiji,"
je izpostavil Abe in nadaljeval: "Takšna stališča, ki so jih izrekle prejšnje vlade, bodo tudi v prihodnosti ostala neomajna." Japonska je po Abejevih besedah v tihem ponosu pred 70 leti stopila na pot miroljubne države in odločena je, da s te usmeritve ne bo nikoli skrenila.

V zvezi s Kitajsko je Abe izpostavil "neznosno trpljenje, ki ga je zagrešila japonska vojska". Glede umrlih pa je izrazil globoko obžalovanje ter večno in iskreno sožalje. Japonci so si po njegovih besedah v srca vrezali trpljenje azijskih sosed, tudi Južne Koreje, Indonezije, Filipinov in Tajvana.

A v nagovoru je Abe pozneje poudaril tudi, da se prihodnjim generacijam Japoncev ne bi bilo treba vedno znova opravičevati. "Naših otrok, vnukov in tudi prihodnjih generacij, ki nimajo nobene zveze z vojno, ne bi smeli predestinirati k opravičilu," je izpostavil premier.

Pred tedni korak k odpravi samoomejitve vojske
Vprašanje japonske vojne zgodovine je, vse odkar je Abe konec leta 2012 prevzel vodenje vlade, v regiji vedno znova v središču pozornosti. 60-letni premier je bil večkrat tarča kritik, da skuša omiliti japonsko zgodovino in povečati vlogo vojske. Spodnji dom japonskega parlamenta je pred tedni odobril sporne spremembe ustave, kar bo japonski vojski, ki je imela vse od vojne izključno samoobrambno vlogo, omogočilo, da prvič sodeluje v spopadih zunaj svojih meja.

Temu sicer glede na ankete nasprotuje več kot polovica Japoncev, ki pa jim na drugi strani nasproti stojijo nacionalisti, ki imajo dovolj ponavljanja zahtev po opravičilih za zgodovinske odločitve države.

20 let od prelomnega opravičila
Po mnenju Pekinga in Seula se Japonska ni nikoli povsem pokesala za okrutno okupacijo, opazovalci pa so že vnaprej svarili, da bo vsakršna razvodenelost opravičila za japonsko vojno okrutnost povzročila nove napetosti v regiji, povzema nemška tiskovna agencija DPA. Kitajska in Južna Koreja sta želeli, da se Abe v današnjem nagovoru drži prelomnega opravičila, ki ga je leta 1995 izrekel tedanji japonski premier Tomiči Murajama.

Ta je pred 20 leti izrazil iskreno opravičilo in globoko obžalovanje za Japonsko kolonialno vladavino in agresijo. Te občutke je deset let za njim ponovil tudi tedanji premier Juničiro Koizumi. Po kitajskih podatkih je zaradi japonske invazije, okupacije in krutosti umrlo od 15 do 20 milijonov Kitajcev. Japonska je poleg tega 35 let, do leta 1945, kolonizirala tudi Korejski polotok, kjer je v času vojne umrlo pol milijona ljudi. Tudi sama Japonska je v pacifiški vojni plačala visoko ceno, umrlo je do 2,5 milijona japonskih vojakov in dobrega pol milijona civilistov.