Policija je zavarovala območje v 18. okrožju v Parizu, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters
Policija je zavarovala območje v 18. okrožju v Parizu, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters

Priče dogodka trdijo, da naj bi moški, ki je ob vstopu v pariško policijsko postajo Goutte d'Or police v 18. okrožju kričal "Alahu Akbar" oziroma "Bog je največji", nosil nekakšen pas, ki bi lahko bil eksplozivni, a je policijski sindikat sporočil, da je bilo razstrelivo lažno.

Je pa policija pri napadalcu našla mobilni telefon in list papirja, na katerem je bila narisana zastava Islamske države (IS) in v arabskem jeziku napisano sporočilo, v katerem je prisegel zvestobo IS-ju. Napad naj bi bil maščevanje za francosko bombardiranje Sirije.

Napadalec 20-letni Maročan Salah Ali
Preiskovalci so napadalca identificirali kot 20-letnika, rojenega v Casablanci v Maroku. Leta 2013 ga je policija obravnavala zaradi kraje na jugu Francije in mu odvzela prstne odtise. Takrat se je identificiral kot Salah Ali. Incident se je pripetil v četrti Goutte d'Or, kjer večinoma živi prebivalstvo severnoafriškega in podsaharskega porekla.

Do poskusa napada je prišlo ob prvi obletnici napadov na prostore satiričnega tednika Charlie Hebdo, ki so sprožili tri dni trajajoč val terorističnega nasilja v katerem je bilo 17 mrtvih. Francoski predsednik Francois Hollande je imel ob današnji obletnici novoletni nagovor policiji, žandarmeriji in vojski, v katerem je pozval k večjemu sodelovanju vseh teh služb za preprečitev terorističnih napadov.