Svet
Emmanuel Macron
Jean-Jacques Bourdin, novinar RMC-BFM in Edwy Plenel, novinar spletne preiskovalne strani Mediapart, sta Macrona gostila v gledališču Theatre National de Chaillot, tik ob Eifflovem stolpu. Foto: Reuters
Francoski železničarji se ne strinjajo z vladnimi načrti glede reforme železnic. Foto: Reuters

Dodaj v

Ob prvi obletnici predsedovanja Macrona pričakala neizprosna izpraševalca

Nekateri kritični do tega, da sta ga novinarja naslavljala z imenom in priimkom
16. april 2018 ob 11:19
Pariz - MMC RTV SLO

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob prvi obletnici predsedovanja v skoraj tri ure trajajočem pogovoru odgovarjal na številna zahtevna vprašanja in očitke, predvsem glede uvedbe nepriljubljenih gospodarskih reform, na tnalu pa je bil tudi zaradi Sirije in številnih stavk.

V manj kot tednu dni je Macron še drugič sodeloval v obsežnem pogovoru, tokrat sta vanj vrtala dva prodorna in pronicljiva novinarja, Jeana-Jacques Bourdin in Edwy Plenel. Elizejska palača izvaja obsežno medijsko kampanjo v podporo gospodarskim reformam, do katerih so Francozi zelo skeptični, o čemer jasno priča tudi val stavk. V razgreti debati nihče izmed sogovornikov ni skoparil z ostrimi besedami.

Ko je Macron enemu od novinarjev očital, da je vprašanje glede stavk zastavil pristransko, mu ta ni ostal dolžan. "Vi niste najin profesor in midva nisva vajina učenca."

"Prav gotovo se ne nameravam opravičiti glede davčnih ukrepov glede obdavčitve bogatih, če se denar znova investira v gospodarstvo," je bil odločen Macron, ki mu zaradi njegove gospodarske politike številni očitajo, da je predsednik bogatih. "Emmanuel Macron, prekinjate me zato, ker vam ni všeč moje vprašanje," je bil oster eden izmed izpraševalcev. "Vidva sta izpraševalca, jaz pa sem predsednik Francije," je Macron dejal Bourdinu.

Država v primežu stavk
Macron je dejal, da sliši jezo francoskih železničarjev, ki stavkajo zaradi napovedane reforme, znova pa ponovil, da bo reforma speljana še v času njegovega mandata. Država bo prevzela dolg železnic (SNCF) s 1. januarjem 2020, je še napovedal. Vlada sicer načrtuje, da bi SNCF ob reformi spremenili v delniško družbo, pri čemer bi bile vse delnice v rokah vlade. Po ocenah sindikatov je to prvi korak na poti k privatizaciji, čeprav vlada to zanika.

Ena od pomembnih tem je bilo tudi zdravstvo. Kot je dejal, so razmere, predvsem na področju urgence, nemogoče. Zdravstveno ministrstvo pripravlja obširno reformo bolnišnic, predvsem glede njihovega financiranja. Kot je dejal Macron, je njegova vlada "povečala sredstva za zdravstvo, ki pa se še vedno ne zvišujejo tako hitro, kot bi nekateri želeli."

Na področju davkov je napovedal, da do leta 2020 ne bo nobene nove obdavčitve, "ne na lokalni, ne na državni ravni, niti dviga že obstoječih," poroča Le Monde.

Ena izmed odmevnih potez francoske vlade je bil tudi izgon nezakonitih aktivistov iz komune v Notre-Dames-des-Landes blizu Nantesa. Ti so se, ker so nasprotovali načrtovani gradnji letališča na tem območju, začeli naseljevati na tamkajšnja kmetijska zemljišča leta 2008, njihova skupnost pa se je nato razširila na 1.600 hektarjev. Francoska vlada je januarja sporočila, da je opustila načrte za gradnjo letališča, skvoterje pa je opozorila, da morajo do pomladi očistiti zemljišče. Macron je jezo zaradi odstranjevanja komune označil za "nelegitimno." "Odločitev je bila sprejeta. Danes mi govorite o jezi, toda o čigavi jezi govorite? Jezi ljudi, ki so več let blokirali kraj, kjer smo nameravali zgraditi letališče, ki pa ga ne bomo zgradili, in ki danes še vedno nadaljujejo proteste?"

Macron tudi o Siriji
Macrona opozicijski politiki pogosto kritizirajo, da ima monarhičen, vertikalen način vladanja, zato sta ga novinarja med drugim vprašala tudi, ali ima "mogoče otročji občutek vsemogočnosti?" "Da, verjamem v avtoriteto, toda avtoriteta ne pomeni, da si vsemogočen," je odvrnil francoski predsednik.

Macron je v nedeljskem intervjuju tudi prvič po tem, ko so zavezniške sile ZDA, Francije in Velike Britanije v noči s petka na soboto v Siriji izvedle vojaško operacijo, obširneje govoril o Siriji. Po Macronovih besedah je šlo za legitimen odziv mednarodne skupnosti.

Nedeljski intervju je močno odmeval v francoskih medijih. Le Soir je zapisal, da je bila izmenjava besed na trenutke celo sovražna, nikakor pa ne dolgočasna, Le Monde piše, da je bil pogovor grob in da je bila bolj kot sama vsebina pogovora v ospredju njegova brezkompromisna izvedba.

O sobotnem raketnem napadu v Siriji bosta danes razpravljala tudi oba domova francoskega parlamenta.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
sejnik
# 16.04.2018 ob 11:53
Da bi znali še pri nas kdaj takole
tureavanture
# 16.04.2018 ob 12:14
Ko bo spet pokalo po franciji boste pa vsi flikali francoske zastave po socialnih omrežjih
Bonsaj
# 16.04.2018 ob 11:50
Saj bodo Francozi kmalu dojeli, da jih Makaron farba. Upam, da ga stavke kmalu odnesejo, da ne bo več smetil EUja in Sirije.
pedalski
# 16.04.2018 ob 11:59
Macron bi se mogu imenovati Micron, kar je velikost njegovih možganov
FDVjevec
# 16.04.2018 ob 11:59
Macron, odstopi!
Chopin
# 16.04.2018 ob 13:58
Neverjetno se mi zdi kako poln samega sebe in zakompleksan izgleda Macron. Res neprimerna oseba za delovno mesto ki ga ima.
severna zvezda
# 16.04.2018 ob 12:39
Macronu se sesuva država (stavke), predeli Pariza in Marseilla že čisto drugi (3.) svet......., tu so še možnosti za (spet) kak ter. napad, gosti Savdijce, se krega s skvoterji, ....... Ampak, ja, Asad je problem ......
Pa s(m)o mislili, da je problem Hollande na skuterju in njegova ljubica ........ :D
Jazst2
# 16.04.2018 ob 11:46
novinarji vs politiki..... kdo ima daljšega....
Druga Švica
# 16.04.2018 ob 13:25
Dva voditelja EU držav (Francija in GB) se odločita, da gresta v vojno brez, da bi pred tem vprašala (vsaj za mnenje) ostale članice EU-ja (Bruselj?), kaj šele svoj lasten narod. Ko pa Orban želi zaščititi svoj lastni narod ravno pred posledicami takšnih (nezakonitih) vojn, ga pa preostala EU obsoja. Pravzaprav ne EU, temveč njeni politiki.

Neverjetno kako eni še vedno verjamejo, da v EU vlada demokracija.
Druga Švica
# 16.04.2018 ob 13:18
Neka švedska gospa je imela prav, ko je na TV izjavila, da z EU ne bo nič, dokler ji vladajo brezjajčniki in babice.
boro007
# 16.04.2018 ob 12:44
Uh članek v katerem se Macron hvalil kako "šunta" Trumpa je pa izpadel?
m72
# 16.04.2018 ob 12:42
Še bolj neizprosna je ulica. Toliko bolj, ker so se ljudje zavedli, da so bili nategnjeni.
kotzi
# 16.04.2018 ob 14:13
neozprosna...fajn...tak mora bit novinar...ampak ne samo do nekaterih...do vseh...to pogresam tut pri nam...enem postavljajao tako lepa vprasanja da se clovek sam smeje
LjudjeSoOvce
# 16.04.2018 ob 14:22
Po Macronovih besedah je šlo za legitimen odziv mednarodne skupnosti.

Smo že opustili objektivno "legalnost" in presedlali na subjektivno "legitimnost".
ajvard
# 16.04.2018 ob 12:23
francija potrebuje močnega voditelja, ne pa takšne mevže.
runcajz
# 16.04.2018 ob 16:07
Ta dva novinarja bosta morala pa na šolanje k naši Rosviti Grozoviti, da se bosta naučila servilnosti in ponižnega obnašanja ter temu primernega oblikovanja vprašanj,, tudi napram pogorelim politikom, kaj šele vladajočim.

Groza, kaj nas še čaka, če bomo dovolj dolgo živeli in bo Dnevnik RTV dočakal naslednjih 50 let.

Ja, tudi Francija ni več tisto kar je bila.
el CARTEL
# 16.04.2018 ob 14:31
Druga Švica
# 16.04.2018 ob 13:25
Prijavi neprimerno vsebino
Dva voditelja EU držav (Francija in GB) se odločita, da gresta v vojno brez, da bi pred tem vprašala (vsaj za mnenje) ostale članice EU-ja (Bruselj?), kaj šele svoj lasten narod.


to še ni najbolj smešno (čeprav bi pričakoval odziv bruslja, ne spodbudo takih dejanj ampak spodbudo preiskave)

najbolj smešno je, da slovenija kar podpira francijo in VB pri tem.
zakaj že? ker smo "zavezniki"? se pravi vsak idiotizem moramo podpreti, ne glede kako moralen je?

slovenija bi morala povabiti francoskega veleposlanika na zagovor. naj predstavi Marconove "dokaze" o upravičenosti napada (če jih že rusom noče, lahko vsaj "zaveznikom")

ne pa da "moralna vertikala" cerar, ki tako zelo spoštuje "pravo", takoj potegne z zavezniki ne glede na kršitev mednarodnega prava. to je še najbolje od vsega, da se je cerar bil prisiljen izdati v vsej svoji dvoličnosti.
pa tako dolgo je gradil imidž edinega poštega politika, edinega ki spoštuje odločitve sodišč... nato pa ne spoštuje mednarodnega prava zaradi uslug zahodnjakom haha

#brown-noser
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 15:29
a taksnega mozakarja kot je putin, ki si upa samo na predpripravljene intervjuje?

Putin odgovarja 200 novinarjem naenkrat, Micron pa samo dvema.
Ostalo prepuščam logični presoji.
el CARTEL
# 16.04.2018 ob 14:24
ali ima "mogoče otročji občutek vsemogočnosti?

haha
macron prebran s strani novinarjev.
kaj kompenzira macron?

Po Macronovih besedah je šlo za legitimen odziv mednarodne skupnosti.

ilegalen, bolje rečeno.

sicer pa, tega predsedika bogatih bo odnesla ulica očitno.
jaz bi kar oborožil protestnike, nato - če se jim odloči upreti - bombardiral pariz, naj macron okusi malce lastnega zdravila
stanolio
# 16.04.2018 ob 17:54
Nisem vedel, da so Anglija Francija in ZDA mednarfodna skupnost. Sem vedno mislil, da je ta skupnost večja. Barabe pokvarjene mafijske. Se zelo čudim francozu, da je pristal na tako prostituiranje s strani kavbojev in pokvarjene angležinje.
pero5
# 16.04.2018 ob 16:12
solo akcija zavezniških sil ZDA, Francije in Velike Britanije = odziv mednarodne skupnosti

Prosto po Macronu.
gyore92
# 16.04.2018 ob 15:53
Kakor sem ze enkrat napisal zahodni politiki veliko govorijo pa nic ne povejo, Putin pa ko govori tudi nekaj pove. Tisti, ki si je pogledal kaksen njegov intervju ve, da je Putin doktor za voditelje zahodnih drzav.
7up
# 16.04.2018 ob 13:13
Novinarji v UK/Franciji niso za razliko od večine drugih držav popolnoma nič prizanesljivi do svojih politikov - še manj pa do vlade. Večkrat gredo že v osnovi "na nož". Zaradi svojega delovanja tudi ne čutijo nobenih posledic na delovnem mestu...

Nesmiselno je delati katerokoli primerjavo s Rusijo, tam nepreverjetni novinarji niti nikoli ne bodo prišli do priložnosti za pogovor s političnim vodstvom. Tisti, ki vseeno delajo na svojo pest in poročajo o "neprimernih temah", navadno tako ali drugače slabo končajo:(
Do Brasil
# 16.04.2018 ob 12:55
Napoleoncek
HOR
# 16.04.2018 ob 16:13
"...Po Macronovih besedah je šlo za legitimen odziv mednarodne skupnosti..."

Ta pa se dela francoza glede mednarodnega prava...
Pozor !
Klovn je nevaren !
Chopin
# 16.04.2018 ob 16:08
Vse vojne in zlocini so bili legitimni v oceh tistih, ki so jih zagresili, ampak Macronu in ostalim to ni jasno, so prevec v mehurcku lastnega ega. V njihovih oceh odstopanja za to, kaj je legitimno in kaj ne, ne obstajajo. Obstaja samo njihov prav, ostali se motijo. Nato povozijo ostale z agresijo, kjer zraven umirajo tudi nedolzni ljudje, ki zivijo obicajno zivljenje in niso neki ego maniaki.

Ravno zato obstajajo sodisca, mednarodne organizacije, ZN itd, ki presodijo kaj je dejansko legalno in kakrsno koli vojasko delovanje izven drzav mora biti siroko sprejeto v mednarodni skupnosti. In z mednarodno skupnostjo ne mislim vedno istih agresorjev zunaj svojih meja, torej ZDA, VB in Francije.
LjudjeSoOvce
# 16.04.2018 ob 14:27
Druga Švica:

Saj veste kako gre...za mizo sedijo zajec in 2 lisici....in lisici se demokratično odločita, da bo za večerjo...zajec. ;)
semaino
# 16.04.2018 ob 15:24
Ob prvi obletnici predsedovanja Macrona pričakala neizprosna izpraševalca

Pri nas pa Cmerar same nastavljene intervjuje v katerih laze o vsem kar je pocel do sedaj. Oz. kar ni storil. Ni sposoben odstaviti enega ministra kaj sele, da bi res vodil drzavo.
Isao
# 16.04.2018 ob 14:42
Nisem gledal, sem pa videl na Yotube(angleški podnapisi) njegov duel z Lepenovo kjer jo je totalno povozil. Veste kaj, politika je obrt, ki zahteva določene spretnosti in retorika je med najpomembnejšimi. To so pravi intervjuji in soočenja, ki trajajo več ur in ljudje to z užitkom gledajo.
Pri nas pa boste na RTV SLO najprej začeli z naštevanjem pravil, potem postavljali ene in ista dolgočasna vprašanja na katera je treba odgovoriti v eni minuti, replike so po trideset sekund in podobne neumnosti. Po volitvah pa boste isti novinarji jamrali, da je bila volilna kampanja dolgočasna, nevsebinska ipd. Ti isti novinarji, ki boste v studio povabili tudi partnerje teh naših političnih analfabetov in v sproščenem tonu kramljali o vsem mogočem. Bog vam pomagaj.
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 15:17
Manico bi morali poslati, da ga intervjuva.

Bi se po moje kar raztopil.
copcop
# 16.04.2018 ob 16:43
Očitno ima podobne težave, kot jih imamo pri nas. Železnice vodijo sindikati, na zdravstvo pa želijo biti prisesani vsi. Upajmo, da mu bo uspelo razbiti sindikate.
7up
# 16.04.2018 ob 13:07
Ne vem o kakšnih stavkah govorite.... tako malo kakor v zadnjih 2-3 letih jih Franciji, že dolgo ni bilo. Ni pa ničesar novega, da želežničarji zajamejo 1/2 državljanov za svoje politične cilje.
pohana piška
# 16.04.2018 ob 12:46
Bodo lahko čez nekaj let vsaj imeli možnost izbrati novega predsednika.V Rusiji pa bodo imeli nezmotljivega dosmrtnega predsednika.
moonylink
# 16.04.2018 ob 12:31
francija potrebuje močnega voditelja, ne pa takšne mevže.

a taksnega mozakarja kot je putin, ki si upa samo na predpripravljene intervjuje?

25 let spotikanja po demokraticnem sistemu pa vas polovica ze sanja "trdo roko" spet in "prave mozakarje"...ironicno taksni tudi najbolj udrihtate po strogo patriarhalnem muslimanskem sistemu haha
Kazalo