Svet
Donald Trump
Predsednik ZDA Trump je napade na cilje v Siriji pohvalil in jih označil za popolne. Foto: EPA
Damask
Napadeni so bili cilji v Damasku in v bližini Homsa. Foto: Reuters
Damask
Iz Damaska so poročali o eksplozijah. Foto: Reuters
Napad ZDA v SIriji
Sirija trdi, da je prestregla več ameriških izstrelkov. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump je napad napovedal v nenapovedanem govoru. Foto: Reuters
Napad na Sirijo
Francija je uporabila fregate v Sredozemskem morju in vojaška letala, ki so z več letalskih oporišč v Franciji v začetku noči poletela proti Siriji. Foto: Reuters
OPCW
Napadi so se zgodili na dan, ko so v Sirijo prišli strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja, ki naj bi šele začeli s preiskavo, ali je bilo v Dumi uporabljeno kemično orožje, katero in kdo je za to odgovoren. Zahod je napade izvedel še pred samim začetkom preiskave. Foto: EPA
VIDEO
ZDA, Velika Britanija in...
VIDEO
Zahodne sile izvedle napa...
VIDEO
Izstrelitev raket na cilj...

Dodaj v

Trump po napadu na cilje v Siriji: Napad je bil "popolno izveden"

Sirska vojska: V Dumi ni več upornikov
14. april 2018 ob 06:39,
zadnji poseg: 14. april 2018 ob 20:56
Washington,London,Pariz,Damask - MMC RTV SLO, STA

Sile ZDA, Velike Britanije in Francije so, kot je v nenapovedanem govoru narodu dejal ameriški predsednik Trump, napadle cilje v Siriji. Zahod je napade izvedel ravno na dan, ko naj bi se začela preiskava domnevne uporabe kemičnega orožja v Dumi prejšnji teden.

Ameriški general Joseph Dunford je po poročanju BBC-ja na tiskovni konferenci povedal, da so bili cilji napada trije: znanstvenoraziskovalni objekt v Damasku, skladišče kemičnega orožja zahodno od Homsa, skladišče opreme za uporabo kemičnega orožja, prav tako v bližini Homsa. "Popolno izveden sinočnji napad. Hvala Franciji in Veliki Britaniji za njuno modrost in moč njune dobre vojske. Rezultat ne bi mogel biti boljši. Naloga opravljena!" je Trump zapisal na Twitterju.

Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo Trumpove besede in sočasno sporočilo, da "v Siriji ne iščejo konflikta". Napadi bodo sirski program proizvodnje kemičnega orožja premaknili nekaj let nazaj, so še sporočili iz Pentagona.

Sirska televizija poroča, da so sirske sile prestregle več kot ducat izstrelkov in da je poškodovan le objekt v Damasku. Škodo v raziskovalnem centru v Damasku je potrdila tudi sirska državna tiskovna agencija Sana, ki je še poročala, da sta poslopje za urjenje vojakov in laboratorij v bližini glavnega mesta uničena. Ranjeni naj bi bili trije civilisti.

Ruski general Sergej Rudskoj je medtem dejal, da glede na prve podatke napadi niso terjali smrtnih žrtev niti med civilisti niti med vojaki.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so bile izstreljene 103 rakete in da jih je sirska zračna obramba prestregla 71. Nobena od raket ni padla v bližino ruskih oporišč v Siriji v Tartusu in Hmeimimu, so še sporočili v Moskvi, kjer so zatrdili, da se ruski protiletalski sistem v Siriji ni sprožil. ZDA so napad na vladne cilje v Siriji izvedle že lani, ko so izstrelile 59 raket.


Ruski veleposlanik v Združenih državah Amerike Anatolij Antonov je že dejal, da napadi na Sirijo, katere zaveznica je Rusija, "ne bodo minili brez posledic". Sirija je napade označila za kršitev mednarodnega prava in sporočila, da so v pričakovanju napadov, na katere jih je po poročanju Reutersa opozorila Rusija, svoja vojaška oporišča evakuirali.

Reuters navaja poveljnika provladne milice, ki je dejal, da so bili napadeni tudi drugi cilji blizu Damaska. Tarče naj bi bile tako vojaško oporišče v pokrajini Dimas, skladišče orožja v vzhodnem Kalamunu, območje Kisvah, kjer naj bi Iran gradil svoje oporišče in lokacija na območju Kasjuna ter raziskovalni center v Kasjafu proti severu. Ta poročila so sicer nepotrjena, poroča BBC.

Sirski državni mediji so napade označili za očitno kršitev mednarodnega prava. "Ko je teroristom spodletelo, so se vmešale ZDA, Francija in Velika Britanija in zagrešile agresijo nad Sirijo," je po poročanju STA za agencijo Sana dejal neimenovani vojaški vir.

OPCW bo začel s preverjanjem kemičnega napada
Napadi zahodnih držav, ki jih upravičujejo z Asadovo domnevno uporabo kemičnega orožja, so se zgodili ravno na dan, ko naj bi strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) šele začeli preiskavo v Dumi. Desetčlanska delegacija naj bi na terenu zbrala vzorce ter opravila pogovore z žrtvami napada.

Kot je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal strokovnjak OPCW-ja, Nemec Ralf Trapp, naj bi preiskava najverjetneje trajala več dni, nato pa bodo za analizo zbranih vzorcev potrebovali še okoli dva tedna.

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je bil v Dumi uporabljen klor, ne izključujejo pa niti možnosti uporabe živčnega strupa sarin. Po podatkih partnerskih organizacij WHO-ja v Siriji je po napadu kakih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, kot so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic.

Ni še znano, kdo je odgovoren
Delegacija OPCW-ja naj bi ugotovila, katera snov je bila sploh uporabljena v napadu. Na podlagi njenega poročila bodo najverjetneje lahko tudi določili, kdo je odgovoren za napad. Sirska vlada odgovornost za ta napad zavrača, Moskva pa je opozarjala, da je bila uporaba kemičnega orožja izmišljena.

Misija OPCW-ja v Dumi bo sicer prva pot strokovnjakov te organizacije iz Damaska po letu 2014, ko je bil njihov konvoj napaden v zasedi. Rusija je delegaciji na tokratni misiji obljubila varnost.

Ruske sile niso bile tarče ameriškega napada
Rusko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo, da napadi niso imeli za tarče ruskih pomorskih in letalskih oporišč v Siriji. "Niti ena od raket, ki so jih izstrelile ZDA in zaveznici, ni vstopila v območje nadzora ruskih letalskih sil," je ministrstvo sporočilo v izjavi za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti, ki jo povzema BBC.

Sodelujejo tudi Britanci in Francozi
Britansko vpletenost v napade je potrdila britanska premierka Theresa May, ki je dejala, da "alternative uporabi sile ni bilo". Dodala je, da cilj napadov ni "menjava režima v Siriji". Britanska premierka je še povedala, da ima London "veliko količino informacij, vključno z obveščevalnimi podatki", ki kažejo na odgovornost sirskega režima za domnevni kemični napad.

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so štiri britanska vojaška letala tornado poletela iz oporišča Akrotiri na Cipru in izvedla napad na vojaško oporišče 24 kilometrov zahodno od Homsa. Pojasnili so, da gre za nekdanje vojaško oporišče, v kateri je imel režim po njihovih ocenah shranjene sestavine za kemično orožje. Prve ocene napada kažejo, da je bil ta uspešen, so še zapisali.

"Tokrat sem prvič kot premierka morala sprejeti odločitev, da naše oborožene sile napotim v boj, in to je odločitev, ki je nisem sprejela zlahka," je dejala Theresa May. "Tako sem se odločila, ker menim, da je to dejanje v nacionalnem interesu Velike Britanije," je dodala.

Francija naj bi predhodno obvestila Rusijo
Sodelovanje francoskih sil je potrdil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da je bila z napadom s kemičnim orožjem v Dumi meja prekoračena. Francija je v napadih na Sirijo uporabila fregate v Sredozemskem morju in vojaška letala, ki so z več letalskih oporišč v Franciji v začetku noči poletela proti Siriji, je pojasnila francoska obrambna ministrica Florence Parly. Ker si ne želijo nikakršne konfrontacije, so o napadih tudi predhodno obvestili Rusijo, je dejala.

Macron je sicer pred napadom dejal, da ima Francija "dokaze", da je bil v Dumi izveden napad s kemičnim orožjem in da je zanj odgovoren Al Asad, pri čemer dokazov ni predstavil. Mednarodna preiskava o tem, katero kemično orožje naj bi bilo v Dumi uporabljeno in kdo je odgovoren, se sicer ni niti začela. "Kdo je to naredil in zakaj, je veliko vprašanje, uporabljeno kemično orožje je bil klor, ki je industrijski plin, dostop do njega pa ima kdor koli. Dokazati nesporno krivdo eni ali drugi strani je nemogoče," je za MMC opozoril obramboslovec Klemen Grošelj.

Ameriški obrambni minister James Mattis je dejal, da poročil o žrtvah na ameriški strani za zdaj ni, in dodal, da je napad "edina priložnost", kar je v nasprotju s Trumpovo napovedjo, da so ZDA pripravljene napade nadaljevati, dokler Asadov režim ne neha uporabljati kemičnega orožja.

Trump napade napovedal v nagovoru ljudstva
Ameriški predsednik Donald Trump je oznanil ukaz za napade v nenapovedanem nagovoru ameriškega ljudstva in dejal, da je vojski ukazal natančne napade na kemične zmogljivosti režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki potekajo v sodelovanju s silami Francije in Velike Britanije, piše STA.

"Pred kratkim sem oboroženim silam ZDA ukazal natančne napade na tarče, povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja Al Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema. Pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja tega groznega režima," je v govoru dejal Trump.

Zadnji "zloben in odvraten" napad s kemičnim orožjem v Dumi je Trump označil za dejanje "pošasti". Dejal je, da je namen tokratnih napadov odvrniti proizvodnjo, širitev in uporabo kemičnega orožja v Siriji, kar je v nacionalnem interesu ZDA.

Ameriški predsednik je napovedal, da bodo napadi "trajni", dokler režim ne ustavi uporabe kemičnega orožja. Hkrati je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo t. i. Islamska država popolnoma poražena.

Bližnji vzhod je označil za moteno regijo, ki jo želijo ZDA izboljšati, vendar ne bodo mogle proizvesti trajnega miru. Usoda regije je v rokah njenih prebivalcev, je dodal.

Trump je Rusijo in Iran posvaril pred sodelovanjem z Asadovim režimom in vprašal, kakšna država si želi biti povezana z množičnim morilcem nedolžnih moških, žensk in otrok. "Države sodimo po prijateljih in nobena država ne bo uspešna s promocijo malopridnih držav, surovih tiranov in morilskih diktatorjev," je dejal Trump.

Rusijo je naravnost obtožil, da ni držala besede, ki jo je dala leta 2013, namreč, da bo zagotovila odstranitev kemičnega orožja iz Sirije. "Zadnji napad je neposredna posledica tega, da Rusija ni držala besede," je dejal Trump in dodal, da se mora Rusija odločiti, ali bo nadaljevala po tej "temni poti" ali pa se bo pridružila "civiliziranim državam".

Trump je že lani ukazal napad na Sirijo zaradi uporabe kemičnega orožja. Takrat so Američani z raketami uničili letališče, s katerega je režim sprožil kemični napad. Trump je dejal, da so takrat uničili 20 odstotkov zračnih sil Asadovega režima.

Sirska vojska: V Dumi ni več upornikov
Sirska vojska je v soboto popoldne oznanila, da v pokrajini Vzhodna Guta ni več upornikov, saj so zadnji med njimi zapustili Dumo in se odpravili na sever države. "Vsi teroristi so zapustili mesto Duma, njihovo zadnjo utrdbo v Vzhodni Guti," so zapisali v izjavi.

A. K. K., B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Druga Švica
# 14.04.2018 ob 06:40
Mislim .... ko ti najbolj agresivna država, ki je od 2. WW do danes napadla že 37 držav in pobila na milijone civilistov (tudi otrok) očita, da si vojni zločinec, ko ti država, ki je edina (dvakrat) vrgla atomsko bombo in pobila več 100.000 civilistov 8med njimi veliko otrok) v enem samem dnevu očita, da pobijaš civile, ko ti država z največjim arsenalom kemičnega orožja na svetu, in ki je s kemičnim strupom Agent Orange zastrupila 3 milijone Vietnamcev očita, da uporabljaš kemični strup, ko ti država, ki je skoraj popolnoma iztrebila staroselce očita, da izvajaš genocid nad narodom, ko ti država, ki je za vstop v vietnamsko, iraško in libijsko (sedaj še sirsko) vojno uporabila laž, ter odprto stopila na stran đihadističnih upornikov očita, da nisi moralen, ko ti država, ki je še pred kratkim imela suženjstvo za nekaj povsem normalnega, kjer policija dnevno strelja na temnopolte in zapira politične zapornike brez sojenja (Guantanamo) očita, da ne upoštevaš človekovih pravic .... ko je takšna država „prijatelj“ Slovenije in poveljuje Slovenski vojski – potem je z nami nekaj zeeeeelo narobe.

https://www.globalresearch.ca/us-has-killed-more-than-20-million-people-in-37-victim-nations-since-world-war-ii/5492051

https://www.youtube.com/watch?v=uzvTB0mO
S0w

https://www.youtube.com/watch?v=RM0uvgHK
Ze8

https://www.youtube.com/watch?v=jV5Ggfn9
PYM

https://www.globalresearch.ca/53-admitted-false-flag-attacks/5432931

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wa
rs_involving_the_United_States

https://www.youtube.com/watch?v=QeLu_yyz
3tc

P.S. Noben od navedenih virov ni „ruski“ temveč izključno zahodni (da ne bi kdo o ruskih trolih ipd.). Za nadaljne podrobnosti se obrnite na Wikipedijo ali Pentagon.
royayers
# 14.04.2018 ob 06:42
USA so vojni zločinci.
vl4do
# 14.04.2018 ob 06:41
Morali so napasti, ker so prevec lajali in bi se osmesili v oceh celega sveta ce bi samo grozili. Kaj sedaj? Trump je izjavil, da bodo vedno napadli ko bo sirska vojska uporabila kemicno orozje. Torej kadar jim bo zapasalo. Vse deluje kot sporocilo teroristom, da naj nadaljujejo s taksnimi akcijami zato, da jim lahko kasneje NATO pomaga z bombandiranjem Sirske vojske. Prozorno. Prevec.
webman
# 14.04.2018 ob 06:51
Mi res želimo biti v NATU?
Novak Gregor
# 14.04.2018 ob 06:54
N.A.T.O. = North Atlantic Terrorist Organization
Ven iz te zločinske organizacije!
SamoRes
# 14.04.2018 ob 06:47
Zbrat podpise za izstop iz Nata. Takoj.
Na volitvah dat glas tistim strankam, ki bodo obsodile početje ZDA, VB in Francije in podpirajo izstop iz Nata.
Zaenkrat imamo stanje, ko ima edino Levica izstop v programu, Nsi in Sds fanatično zagovarjajo Zda in Nato, ostali se bodo morali pa izjasniti na soočenjih.
Ne se igrat z usodo Slovenije, razglasimo nevtralnost, če ni že prepozno.
Čuk
# 14.04.2018 ob 06:55
Zdaj pa bo veselica.
Človeštvo očitno ne zmore brez vojn. To že presega vse meje, praktično se iz nas norčujejo.
Vse skupaj je zrelo za demonstracije pred Ameriško ambasado v LJ, tudi sam pa od danes absolutno podpiram izstop iz NATO.
Le Courage
# 14.04.2018 ob 06:47
Ameriški predsednik je napovedal, da bodo napadi, ki so namenjeni odvračanju režima od uporabe kemičnega orožja, "trajni", dokler režim ne ustavi uporabe kemičnega orožja. Hkrati je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo Islamska država popolnoma poražena.

Tole je pa popolnoma kontradiktorno. Bombardirali bodo tistega, ki se bori proti Islamski državi, dokler ne bo premagana prav ta Islamska država?
Novak Gregor
# 14.04.2018 ob 06:56
Še kdo misli, da je "Orange Tomahawk Trump" kaj boljši od KILLary Clinton?
Sram me je, da živim v NATO državi...
staritom
# 14.04.2018 ob 06:47
Jenkiji morilci, najprej genocid nad indijanci, sedaj pa morijo zaradi kapital, ki se hoče polastiti
vseh naravnih bogastev. Napadite Španijo zaradi političnih zapornikov.
SamoRes
# 14.04.2018 ob 06:49
In ravno ko je Rusija opravila s teroristi, ki so jih urile ZDA in VB, so napadli Sirijo.
Te norce je potrebno ustavit.
starec
# 14.04.2018 ob 06:48
Žalostno
a.orhidejca
# 14.04.2018 ob 06:47
USA bi morali izločiti iz vseh organizacij.
jjj
# 14.04.2018 ob 06:56
Katastrofa!

Napad na suvereno državo z izvoljenim voditeljem (čigar intervjuja nismo nikoli videli v vseh letih vojne v Siriji, potrebno je, da sam brskaš po YouTubu, da najdeš kakšnega), glavni vir Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, povod za napad pa domnevna uporaba kemičnega orožja (zakaj le zakaj bi Asad kar malo tako uporabil to orožje proti svojim prebivalcem, ko pa zmaguje v vojni?!), še včeraj je Mattis trdil, da nimajo trdnih dokazov, Mac(ka)ron da imajo neizpodbitne, Britanci pa, da so zelo prepričani, da vejo kaj se je zgodilo....
Pa to je sramota! Katastrofa! Kje ste ostale članice EU???!!! Ki vam gre tako za varnost in se bojite beguncev??!! Kje ste!!??
Druga Švica
# 14.04.2018 ob 06:48
Pa še dokaz, da je bil kemični napad v Dumi insciniran;

https://www.liveleak.com/view?t=szCLs_15
23667035

White Helmets (tudi na tem posnetku) so privatna organizacija, ustanovitelj bivši britanski oficir in financirana s strani Velike Britanije, Savdske Arabije in ZDA. Vodi jih žena sirskega milijonarja, živečega v V. Britaniji.

https://www.youtube.com/watch?v=heEHmXTm
LlE
amigo
# 14.04.2018 ob 06:49
Neverjetno kakšni neodgovorni norci danes vodijo ZDA, Veliko Britanijo in Francijo.
hafiks
# 14.04.2018 ob 06:45
Tko delajo strahopetci, upam da jim Rusi kaksno ladjo potopijo da se ti huligani umirijo.
gorazd114
# 14.04.2018 ob 06:57
ZDA ščitijo teroriste, isis je so ustvarili oni, najbolj hinavska država na svetu, pol pa vedno Rusi krivi za vse.
anban
# 14.04.2018 ob 06:56
Vsak predsednik ZDA si odpre novo bojišče...Vazala Francija in VB pa nato zapirata meje beguncem. Narobe svet!
SamoRes
# 14.04.2018 ob 07:00
Za nedokazan napad s kemičnim orožjem kjer naj bi umrlo 40 ljudi smo na pragu svetovne vojne. Medtem v sosednjem Izraelu že leta pobijajo na stotine Palestincev in hinavska, sprevržena EU le gleda stran.
VB in Francija pa bosta že dobili svoje. Kmalu bo pokalo tudi pri njih. Ne moreš metati bomb, da se ne bo nihče maščeval.
2px_orbitala
# 14.04.2018 ob 06:58
In potem se ljudje čudijo, zakaj imamo terorizem in migrante. Razlog je v umešavanju svetovnih sil zaradi lastnih interesov. In to zaradi ljudi, ki jih lahko naštejemo z znanjem matematike prvošolčka. Katastrofa. To se mora končati.
Zuppkko
# 14.04.2018 ob 06:57
Ko bi se norce delal? Kak je že blo v bivšem Iraku? Res je bil Husejn diktator ampak tistega orožja za množično uničevanje niso nikoli našli... Pa Libija... je rekel Francoz, da jim je cilj ohranit stabilno regijo, kar jim v Libiji vsekakor ni uspelo..
2px_orbitala
# 14.04.2018 ob 06:59
Bližnji vzhod je označil za moteno regijo, ki jo želijo ZDA izboljšati.

No comment.
BlackHole
# 14.04.2018 ob 07:04
Neverjetno kako lahko pridejo do izgovora, da kar napadejo eno drzavo. In vsi samo gledajo zraven.
SamoRes
# 14.04.2018 ob 07:18
Pahor, tvoj francoski vlak te je povozil.
Še sodimo ti za TEŠ in brcnemo v zgodovino.
red_dog
# 14.04.2018 ob 07:09
Kot pred letom dni gre tudi tule za šov za javnost, saj zopet napadajo prazna skladišča, evakuirana letališča itd, toliko, da zahod ne izpade popolnoma idiotsko.

Se pa igramo z ognjem, en napačno izstreljen izstrelek in smo na pragu 3. sv vojne. Ljudje pa gledamo Kardashianove, filozofiramo o beguncih itd.
Svit-1
# 14.04.2018 ob 07:05
Koliko časa bo trajalo do novih terorističnih dejanj v Franciji in VB?
TIGR
# 14.04.2018 ob 07:06
Torej smo danes dobili Nobelovega nagrajenca za mir 2018....

...and the winner is...Donald Dumb... :-)
2px_orbitala
# 14.04.2018 ob 07:12
Ljudje po vsem svetu bi morali iti na ulice in zahtevati konec vojn na Vzhodu. To je rešitev za konec migracij in terorizma! Samo ogromna množica ljudi po celem svetu lahko odnese s položaja najvplivnejše voditelje sveta in strice iz ozadja. Si predstavljate? Trume ljudi po vsem svetu? To bi bila zmaga človeštva! Dol z orožjem, dol z vmešavanjem ZDA, Rusije na Vzhodu. Ljudje hočemo mir in harmonijo, umiranje od starosti!
arabo-hest
# 14.04.2018 ob 07:12
Skrajni čas je, da izstopimo iz Nato in ES. S tako bando ni dobro sodelovati.
Flegica
# 14.04.2018 ob 07:06
V resnici so ZDA še vedno neke vrste podaljšek Britanije. V smislu gnile mentalitete gusarskega imperija!!! Obnašajo se kot Uk ko je bil še imperij-torej genocidi,suženjstvo, evgenika, finančni kriminal itd. Na bruhanje mi pa gre naša politika-razn če nimajo direktnega ultimata da morajo biti tiho ali pa bomo imeli tudi mi “kemično orožje”. Skratka še kovcalo se nam bo oz se nam že po Neuvrščenih. Ker trenutno imamo klero-fašistično okupacijo na globalni ravni-naciji so šolarčki proti tem gnilobam!!!
royayers
# 14.04.2018 ob 07:02
Mahnič je sigurno v deliriju zdaj, me zanima v kakšnem bo, ko bodo begunci na meji. Bo imel v eni roki plakat I love Trump, v drugi pa beginci go home?
jureimacure
# 14.04.2018 ob 06:57
Včerajšnje "utišanje" britanskega upokojenega generala je znak, da medijsko poročanje cenzurirajo agenti t.i. politkomisarji. Parlamenti svete trojice teh napadov niso odobrili. Ilegalno samovoljno dejanje vlad svete trojice.
To pa je bil strel v koleno.
opat
# 14.04.2018 ob 07:25
Zahod so Hinavci! Ven iz Nata!
Druga Švica
# 14.04.2018 ob 07:19
Še ena malenkost. Vojne zločince (Trumpa, Mayevo in Macrona) bi vprašal kako je mogoče, da verjamejo nekemu posnetku, posnetemu v bolnišnici v sirski Dumi, če pa sami trdijo, da je Asad zbombardiral vse bolnišnice?
KPRAA
# 14.04.2018 ob 07:17
Aha, to so ta iste sile, ki so demokratizirale že Libijo.
RudeCorona
# 14.04.2018 ob 08:10
Glede na to, da en Tomahawk stane 1,4 milijona dolarjev, so Američani ravnokar plačali več kot 100 milijonov dolarjev za rušenje enega objekta. Sem prepričan, da bi ga Sirci sami porušili za pol cene. ;)
DrMatilda
# 14.04.2018 ob 06:59
OK, Trump je začel svojo prvo vojno, meni to pove vse kar sem hotel vedeti o njemu.

To je novi Clinton, le da je njegov diametralni dvojnik, on je pač hecna verzija iste globalne burleske.

Zdaj končno vemo kaj so pomenile vojaške vaje pred letom, ko je vojska simulirala masovne premike beguncev med evropskimi mejami, tiste luknje so zdaj poflikane in sistemi razviti.
Mogoče je za nas še bolj pomembna Melania, zdaj smo pa tam, ko se bomo morali odločati med dre* in gov*.
aktivist
# 14.04.2018 ob 07:21
Cimprej ven iz te kriminalne zlocinske organizacije NATO preden nas potegnejo v svoj drek
Nasir
# 14.04.2018 ob 07:15
Sds pravi da podpira nato napade in da želijo še več denarja dati v nato.
njet
# 14.04.2018 ob 07:14
Poraz intelkta, integritete in dostojanstva.
Bivši uporabnik
# 14.04.2018 ob 07:41
6 preprostih razlogov, zakaj gre Trump v vojno v Siriji
12/04/2018 / AMBASADOR21
Cel svet ve, da je bil to lažen napad.

POTUS Trump ve, da je bil kemični napad v Siriji potegavščina in lažni napad.

Mainstream mediji vedo, da je bil kemični napad v Siriji potegavščina in lažni napad.

Cel Kongres ve, da je bil kemični napad v Siriji potegavščina in lažni napad.

assad-douma-chemicals

Cel svet ve, da Assad ni tako neumen (poizobrazbi je doktor in oftamolog), da bi šel zaplinjat ženske in otroke v trenutku, ko zmaguje vojno v Siriji. Da bi sprožil napad z kemičnim orožjem za zabavo in smeh, nekaj trenutkov po tem, ko je Trump naznanil, da se bodo ZDA umaknile iz Sirije.

Tu je zbranih šest zelo preprostih razlogov, zakaj bo šel Trump v vojno v Siriji, nobeden od razlogov nima veze z napihnjenim “zahrbtnim” kemičnim napadom “živalskega” diktatorja ali pa s širjenjem demokracije na Bližnji Vzhod.

1. Petrodolar

“Kitajci so nedavno izdali Yuan z zlato podlago, katerega bodo, in ostali tudi, uporabljali za prodajo/kupovanje nafte (med ostalimi zadevami).

Zadnja dva naroda, ki sta poizkušala vzpostaviti valuto, ki bi tekmovala proti petrodolarju, sta bila Libija in Irak. ZDA potrebujejo ta cevovod skozi Sirijo sedaj bolj kot kadarkoli prej, še posebej če želijo tekmovati na evropskih tržiščih za plin in nafto (katerega trenutno kontrolira Rusija in njihov cevovod) in z kitajskim Yuanom.

Ampak prepričan sem, da nič od zgoraj omenjenega nima veze s tem…”

2. John McCain in vojaško-industrijski kompleks

McCain je predsednik ameriškegloboke države ter vojni trgovec številka ena za vojaško-industrijski kompleks. Kamorkoli gre John McCain, mu sledi vojna. Libija, Ukrajina, Sirija…McCain je angel smrti in vojaško-industrijski kompleks ga pošilja naokoli po svetu, da oborožuje neo-naciste v Ukrajini, Al-Kaida teroriste, ISIS sekalce glav ter vsako drugo skupino, ki je pripravljena začeti lažne “državljanske vojne” ali ilegalne “prevrate”, vse za dobiček vojaško-industrijskega kompleksa.

View image on TwitterView image on Twitter

Ian56
@Ian56789
#FlashbackFriday John McCain - spreading misery, poverty, violence and death wherever he goes http://ian56.blogspot.ch/2014/04/john-mccain-spreading-misery-poverty.html …
Libya
Syria
Ukraine

6:38 PM - Dec 23, 2016
113
111 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy
3. Saudska Arabija in Mohammad bin Salman

Savdski kralj MbS(Mohammad bin Salman) je pravkar zaključil z PR turnejo po ZDA in je sedaj v Franciji. Zahodni voditelji in mainstream medijski “liberalci” serjejo v hlače zaradi savdskega voditelja, pozdravljajo ga kot vizionarja, človeka renesanse. Pozabljajo pa poročati o tem, kako MbS kolje na tisoče državljanov Yemna, ali pa kako je njegova savdska diktatura eden najbolj represivnih režimov na svetu. Prav tako se je pozabilo, da je Saudska Arabija podpirala Al Kaido med 9/11 terorističnim napadom ter da potrjeno financirajo in urijo Al Kaido in ISIS teroriste v Siriji….teroristi, ki se nato odpravijo v Evropo in slej kot prej povozijo nedolžne ljudi v Evropi z avtomobili in tovornjaki. Ni važno, MbS (in njegove milijarde v gotovini) imajo posluh Trumpa in Macrona…sedaj sta obe, ZDA in Francija, voljne napasti Sirijo.

4. Izrael

Izrael ima za seboj že desetletja poizkusov uničenja Sirije. 9.aprila 2018 sta dva izraelska F-15 lovca izstrelila vodene rakete iz Libanonskega zračnega prostora. Udarile so v sirsko T-4 letalsko bazo v provinci Homs, brez opozorila ali opravičljivega razloga. Pet od osmih raket je bilo nevtraliziranih. Tri rakete pa so našle svoj cilj – zahodni del zračnega oporišča, je poročal Duran. Sodeč po novicah NBC, je Izrael obvestil ZDA pred napadom na sirsko bazo, ni pa opozoril Rusije. Ruska vojska bi lahko bila prisotna v Sirski bazi med napadom a Izrael ni opozoril Moskve. Cilj Izraela je prevzem Sirije ali pa vsaj ustoličenje vlade v Damaskusu, ki bo poročala direktno Izraelu.

5. Prikrivanje preteklih in sedanjih ameriških, globoke države lažnih napadov v Siriji

Ruski nadzor Doume in njena sposobnost vršenja polne preiskave je velik razlog, zakaj je Globoka Država tako zainteresirana za čimprejšnje bombardiranje Sirije. Duran poroča:

“Kot rezultat popolne predaje jihadistov v nedeljo, ki so nedavno še obvladovali Doumo, je sedaj ruska vojska tista, ki ima pod nadzorom domnevno prizorišče zločina. To je spravilo ruse v položaj,kjer lahko prvič povabijo OPCW inšpektorje, da si ogledajo prizorišče zločina ter jim hkrati nudijo zaščito, ko so tam, hkrati pa lahko opazujejo in nadzorujejo njihovo delo. Če je kemični napad v Doumi res fiktiven – kot vztrajajo rusi – potem jim to, da imajo prvič pod nadzorom prizorišče zločina omogoča, da so v močni poziciji, da dokažejo fiktivnost. To je goreče poudaril ruski veleposlanik v UN Vassily Nebeniza na današnjem zasedanju Varnostnega Sveta UN, ter dobil indirektno podporo sekretariata UN, ki je priznal, da ne morejo potrditi, da se je napad z kemičnim orožjem res zgodil ter hkrati pozval vse strani, da naj se brzdajo, dokler se ne bo izvršila primerna preiskava ter potrdila, da se je incident res zgodil. Nebenzia je temu dodal povabilo OPCW inšpektorjev na prizorišče zločina čimprej, najboljše jutri v torek. Do sedaj naj to nebi bilo presenečenje za nikogar, da dejstvo, da imajo prizorišče zločina pod kontrolo rusi in imajo tokrat priložnost, da dokončno dokažejo, da se ni zgodil noben napad, ne odvrača ameriškega napada, pravzaprav ga to dela še bolj verjetnega. To je zato, ker je kredibilnost raznih “prič” napada v Doumi – ki so seveda iste, kot priče, ki so pred tem bile priče dogodkom v vzhodni Ghouti v letu 2013 in napadom 2017 pri Khan Sheikhoun – na kocki, kot je na kocki kredibilnost zahodnih vlad – prvo in najbolj očitno vlada ZDA – ki je tempričam verjela ali pa se vsaj pretvarjala, da jim verjame.”

Dodal bi, da ni na kocki samo kredibilnost ameriške vlade ter drugih zahodnih vlad. Prav tako je na kocki kredibilnost zahodnih novinarjev, ki so prav tako verjeli ali pa se pretvarjali, da verjamejo “pričam”.

6. Preusmerjanje pozornosti od Michael Cohena in Stormy Daniels

Bill Clinton je to toril, ko je napadel Srbijo – da je odvrnil pozornost stran od fafanja Monice Lewinsky v ovalni pisarni, sedaj pa ima Trump priložnost bombardirati Sirijo, da preusmeri pozornost stran od Cohena, Muellerja in porno zvezde Stormy Daniels.
Vir https://ambasador21.wordpress.com/2018/0
4/12/6-preprostih-razlogov-zakaj-gre-trump-v-vojno-v-siriji/
aktivist
# 14.04.2018 ob 07:22
NSi pa o tem, da je treba protinatovsko idejo v kali zatreti
DrMatilda
# 14.04.2018 ob 07:03
Bi rad videl kaj bi naredili američani, bitanci in francozi, če bi se rusi in kitajci mešali v njihove vojne v zadnjih desetletjih. Enkrat samkrat, pa bi bil cel armagedon verjetno.
Tao3
# 14.04.2018 ob 07:34
Morilci in pošasti so ZDA, UK in Francozi ki so sami s pomočjo svojega ISISa uprizorili kemični napad in za njega obtožili Sirce. Napadli so danes, še preden bi lahko OPWC preveril trditve o uporabi kemičnega orožja - kar bi se moralo zgoditi, ja točno - danes.

Na volitvah se spomnite kdo v Sloveniji podpira te zahodne lažnivce: SĐS in NSi. Kaznovali jih bomo demokratično. Z najslabšim volilnim rezultatom v zgodovini.
Adria
# 14.04.2018 ob 07:49
Zbrat podpise za izstop iz Nata. TAKOJ !!!!! TAKOJ !!!!!
Amur
# 14.04.2018 ob 07:48
pa ravno na dan ko bi OPCW začel z delom....
tone7
# 14.04.2018 ob 07:43
Do kdaj bomo v fašistični organizaciji NATO?
VanDame
# 14.04.2018 ob 07:29
Tudi jaz sem absolutno za izstop iz NATA. Najraje bi se v zemljo ugreznil, da smo del te zločinske organizacije, slabše od teroristov. Upam, da to ne pomeni začetek 3. sv. vojne.
stoychi
# 14.04.2018 ob 07:08
Trump se je hitro iz angela spremenil v satanista,
ki zvesto sledi in uboga Rothschilda, bankstersko mafijo
in iluminatski plan Alberta Pika o tretji svetovni vojni.
Očitno v ZDA nimajo nikogar, ki bi znal šteti 1+1=2,
da se jim v svetovni vojni z Rusi in Kitajci obeta hud poraz.
Kazalo