Ganci so ameriškega predsednika sprejeli kot velikega junaka. Vihrale so ameriške zastave, Obamovo podobo pa je videti povsod. Foto: Reuters
Ganci so ameriškega predsednika sprejeli kot velikega junaka. Vihrale so ameriške zastave, Obamovo podobo pa je videti povsod. Foto: Reuters
Barack Obama in John Atta Mills
Prvo srečanje z Millsom je bilo prisrčno in sproščeno. Foto: Reuters
Obama obiskal Gano

Obama, na zgodovinskem obisku Gane, prve podsaharske države, ki jo je obiskal v vlogi predsednika ZDA, je po srečanju z ganskim predsednikom Johnom Atto Millsom spregovoril še pred tamkajšnjim parlamentom. "V Gano sem prišel iz preprostega razloga. 21. stoletje namreč ne bodo oblikovali le dogodki v Rimu ali Moskvi ali Washingtonu temveč tudi v Gani," je dejal prvi temnopolti predsednik ZDA.

Ob sporočilu, da je "prihodnost Afrike odvisna od Afričanov" je priznal, da zapuščina kolonializma pomaga netiti konflikte na celini.

Gana bi lahko bila vzor
Dejal je, da bi bila Gana lahko vzorčen primer uspeha za vse druge afriške države. Obama je poudaril, da se je po srečanju skupine držav G8 odločil v Gano prileteti zato, da bi pokazal, da "Afrika ni odmaknjena od trenutnih svetovnih vprašanj" in da "dogajanje v Afriki vpliva tudi na druge regije", z obiskom pa je želel tudi podpreti demokratično pot Gane. V nasprotju z revščino, bedo, vojnami in vojaškimi udari, ki jih sicer večinoma povezujemo s črno celino, je Gana lani predsednika dobila na demokratičnih volitvah, ki so minile brez kršitev.

Obama je omenil tudi svoje afriške korenine. "V sebi imam afriško kri. Zgodovina moje lastne družine obsega triumfe in tragedije afriške zgodovine," je dejal in dodal, da je čas, da se spremeni pogled Washingtona na afriške države, ki jih mora začeti dojemati kot partnerje.

Obisk nekdanjega kraja sužnjev
Po govoru v parlamentu je Obama v družbi žene Michelle ter hčerk Malie in Sashe obiskal še utrdbo, v kateri so bili nekdaj zaprti sužnji. Prav postanek v utrdbi Cape Coast pomeni simbolni vrhunec obiska v Gani, saj naj bi predniki Michelle Obama izvirali prav iz zahodne Afrike.

Gana odeta v ameriške barve
Predsednik ZDA in njegova družina so ob prihodu v Gano, kamor so dopotovali iz Italije, doživeli topel sprejem, na letališču sta si Obama in Mills segla v roke ob spremljavi tradicionalnih plesalcev in bobnarjev. Nekateri ganski glasbeniki so Obami v čast celo napisali pesmi, po Akri pa je videti plakate s podobo prvega para ZDA, na voljo so tudi različni obeski, dežniki in spominki.

Varnost je prva
Kljub velikemu navdušenju pa bodo imeli običajni prebivalci Gane le malo možnosti, da bi Obamo lahko videli v živo, saj je varnost izredno poostrena. Medtem ko je nekdanji predsednik Bill Clinton, ki se je v Gani ustavil pred več kot desetletjem, na prostem nagovoril večtisočglavo množico, se bo Obama zadrževal v zaprtih prostorih, ki bodo dostopni le povabljenim.

Upanje je zajelo vso Afriko
Val navdušenja in upanja se je iz Gane sicer razširil na večji del celine, saj Afričani svoje upe na boljši svet polagajo v Obamo, ki ima afriške korenine in ki je v svojem predvolilnem geslu obljubljal: "Da, zmoremo."

Obama je bil nazadnje v Afriki leta 2006, ko je še kot senator obiskal Kenijo, iz katere je izviral njegov oče.

Obama obiskal Gano