Tridnevno evropsko turnejo je Barack Obama sklenil v Berlinu. Foto: Reuters
Tridnevno evropsko turnejo je Barack Obama sklenil v Berlinu. Foto: Reuters
Ob gostiteljici, nemški kanclerki Angeli Merkel, se je v Berlinu sešel še s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, italijanskim premierjem Matteom Renzijem, britansko premierko Thereso May in španskim premierjem Marianom Rajoyem. Foto: Reuters
Obama in Merklova sta že v četrtek na dvostranskem srečanju poudarila, da so čezatlantski odnosi temelj stabilnosti, pri čemer je Obama izrazil prepričanje, da Trump tega ne bo ogrozil. Foto: Reuters
Barack Obama se je poslovil od Evrope

Poslovilni obisk Baracka Obame je v Berlinu zaznamovalo predvsem čustveno poslavljanje evropskih voditeljev. Obama je že prvi dan obiska v Grčiji v torek poudaril pomembnost združene Evrope ob izzivih, ki ji grozijo, kar je nekajkrat ponovil tudi ob drugih priložnostih.

Ob gostiteljici, nemški kanclerki Angeli Merkel, se je v Berlinu sešel še s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, italijanskim premierjem Matteom Renzijem, britansko premierko Thereso May in španskim premierjem Marianom Rajoyem, ki so od njega predvsem pričakovali zagotovilo, da ameriška politika ne bo skrenila v popolnoma drugo smer.

Zaradi Trumpove zmage so nekateri politiki precej vznemirjeni, saj ne vedo, kaj pričakovati. Med drugim se bojijo Trumpovih obljub, ki ogrožajo zvezo Nato, in njegovih predvolilnih napovedi, da bodo ZDA odstopile od pariškega okoljskega sporazuma in dogovora o jedrskem programu z Iranom.

Politiki poudarili nadaljevanje pritiska na Rusijo
Kot so sporočili iz Bele hiše, so se na srečanju strinjali o potrebi po sodelovanju za premik čezatlantske agende. To pomeni "zagotoviti diplomatsko rešitev konfliktov v Siriji in na vzhodu Ukrajine", vključno s pritiskom na Rusijo s sankcijami, da začne izpolnjevati svoje obveze iz mirovnega sporazuma za Ukrajino. Voditelji so potrdili tudi pomen nadaljnjega sodelovanja v multilateralnih institucijah, vključno z Natom.

Voditelji naj bi sicer govorili tudi o usodi prostotrgovinskega sporazuma med EU-jem in ZDA (TTIP), grški dolžniški krizi in begunski krizi, izstopu Velike Britanije iz Evropske unije ter boju proti mednarodnem terorizmu.

Obama in Merklova sta že v četrtek na dvostranskem srečanju poudarila, da so čezatlantski odnosi temelj stabilnosti, pri čemer je Obama izrazil prepričanje, da Trump tega ne bo ogrozil. Nasledniku na položaju je sicer položil na srce, naj se bo sposoben "postaviti po robu" Rusiji zaradi njenih kršitev mednarodnega prava. Trump je namreč že med predvolilno kampanjo nakazoval razumevanje do Rusije in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Trump po telefonu s Stoltenbergom
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je medtem prek Twitterja sporočil, da se je po telefonu pogovarjal s Trumpom in da je šlo "za dober pogovor". Generalni sekretar Nata se je Trumpu zahvalil, da je med kampanjo sprožil vprašanje obrambnih izdatkov, kar je tudi njegova glavna prioriteta od imenovanja leta 2014.

Trump po izvolitvi sicer še ni povedal, kakšna bo njegova politika glede Nata, a so njegove napovedi, ki bi zamajale temelje organizacije kolektivne obrambe, vzbudile veliko nelagodja med evropskimi zaveznicami.

Obama pot končuje v Peruju na vrhu Azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (APEC), ki je tudi zadnja postaja njegove mednarodne turneje.

Barack Obama se je poslovil od Evrope