Američani so za glavnega mediatorja izbrali nekdanjega veleposlanika v Izraelu (1995-1997 in 2000-2001) Martina Indyka, ki je tudi sam judovskega rodu in je bil leta 1973 celo prostovoljec v jomkipurski vojni leta 1973. Foto: EPA
Američani so za glavnega mediatorja izbrali nekdanjega veleposlanika v Izraelu (1995-1997 in 2000-2001) Martina Indyka, ki je tudi sam judovskega rodu in je bil leta 1973 celo prostovoljec v jomkipurski vojni leta 1973. Foto: EPA
Palestinci plezajo preko ograje na poti v Jeruzalem
Odraz nemogočega stanja v Palestini - prebivalci na poti na delo v Jeruzalem plezajo čez izraelski zid, ki naj bi predstavljal prihodnjo mejo. Foto: EPA
Izraelci in Palestinci spet za skupno mizo

Obama je Palestince in Izrael opozoril, da se morata dela lotiti resno. "Najtežji del teh pogajanj je še pred nami in upam, da se jih bodo Palestinci in Izrael lotili v dobri veri," je dejal ameriški predsednik.

Predsednik ZDA je izrekel tudi pohvale prvemu ameriškemu diplomatu, Kerryju, ker je organiziral pogovore. Ti se bodo v Washingtonu začeli še nocoj oziroma v torek okoli 2. ure zjutraj po srednjeevropskem času. "To je obetaven korak naprej, vendar pa so težko delo in težke odločitve še pred nami," je še dodal Obama.

Kaj je razumen kompromis v "sveti deželi"?
Optimističen je tudi gostitelj pogovorov, ameriški zunanji minister John Kerry. Prepričan je, da bodo pogovori uspešni, če se jih bosta strani lotili iskreno. "Če bodo voditelji na obeh straneh pokazali, da so voditelji in da so pripravljeni sprejemati težke odločitve ter razumne kompromise, potem je mir mogoč," je dejal Kerry novinarjem pred začetkom pogovorov.

Tudi Kerry je opozoril, da je pot, ki je pred Izraelom in Palestinci, težka, saj bodo morali voditelji iskati kompromise glede "težkih, zapletenih, čustvenih in simboličnih vprašanj". "Vem, da bodo ta pogajanja težka, vendar pa vem tudi, da bodo posledice, če ne poskusimo, še hujše," je dodal.

Po treh letih prva pogajanja
V Washingtonu se bosta sicer sestala Cipi Livni, ki bo zastopala izraelsko stran, in Saeb Erekat za palestinsko stran. Kerry je za ameriškega posrednika v pogovorih imenoval nekdanjega veleposlanika ZDA v Izraelu Martina Indyka.

Neposredni pogovori med Izraelom in Palestinci se bodo obnovili po treh letih letih zastoja. Tokratni pogovori naj bi bili predvsem pripravljalne narave, vsebinske razprave še ni pričakovati.

Izpustitev zapornikov odprla vrata pogovorov
Kerry si je za oživitev bližnjevzhodnih mirovnih pogovorov prizadeval več mesecev. Uradni termin pogovorov so sporočili šele, ko je Izrael odobril izpustitev 104 palestinskih zapornikov.

Izpustitev, ki bo potekala po korakih, je po dolgi in razgreti razpravi v nedeljo odobrila vlada v Jeruzalemu. Palestinci so izpustitev izpostavili kot enega izmed pogojev za vrnitev za pogajalsko mizo. Zatem je Kerry govoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom ter njuni pogajalski skupini uradno povabil v Washington.

Izraelci in Palestinci spet za skupno mizo