Timothy Geithner je bil v vladi Billa Clintona pomočnik finančnega ministra. Foto: Reuters
Timothy Geithner je bil v vladi Billa Clintona pomočnik finančnega ministra. Foto: Reuters
Bill Clinton in Barack Obama
Očitno Obama zelo zaupa nekdanji ekipi Billa Clintona. Foto: EPA
Barack Obama in George Bush
Bush je Obamo na zasebnih pogovorih v Ovalni pisarni sprejel 10. novembra. Foto: Reuters
Obama predstavil del kabineta

Ta je do zdaj vodil newyorške Zvezne rezerve, na mesto vodje Nacionalnega sveta za gospodarstvo pa je imenoval Lawrenca Summersa, nekadnjega finančnega ministra. Skupaj bosta glavna akterja prihodnje ameriške vlade v boju proti globalni finančni krizi.

Obama, ki je za svojo finančno svetovalko imenoval Christino Romer, je dejal, da se ZDA spopadajo s krizo, ki bo imela zgodovinske razsežnosti. "Tudi ko se spopadamo z velikimi gospodarskimi izzivi, vemo, da je pred nami velika priložnost, če se odzovemo hitro in neustrašno," je zatrdil Obama, ki bo vodenje Bele hiše prevzel 20. januarja.

To je bila njegova druga novinarska konferenca od 4. novembra, ko je bil na volitvah izvoljen za predsednika.

Velike težave za velike strokovnjake
Prvo ime, ki ga je Obama uradno že prej povabil k sodelovanju v Beli hiši, je bil Rahm Emmanuel, ki je postal vodja kabineta Bele hiše. Geithner je bil med predsedovanjem Billa Clintona namestnik finančnega ministra, Summers, pa je bil takrat finančni minister. Clintonov nekdanji minister za energetiko in zdajšnji guverner Nove Mehike Bill Richardson pa bo prevzel ministrstvo za trgovino.

Skoraj zagotovo bo del Obamove ekipe tudi senatorka New Yorka, njegova demokratska predsedniška tekmica in žena Billa Clintona, Hillary Clinton, ki naj bi postala nova sekretarka za zunanje zadeve, a uradno naj bi jo Obama k sodelovanju povabil šele naslednji teden, po praznovanju zahvalnega dneva.

Stara imena spet v prvem planu
Prav zaradi starih imen je Obama, ki je v svoji predvolilni kampanji napovedoval spremembe, postal tarča številnih kritik. Pri tem pa se navezava na Clintonove sodelavce še ne konča. Prihodnji predsednik ZDA namerava za ministra za pravosodje postaviti Erica Holderja, ki ga je Clinton leta 1993 imenoval za tožilca območja District of Columbia, štiri leta pozneje pa za namestnika pravosodnega ministra. Gregory B. Craig, ki je bil v Clintonovi administraciji zaposlen kot odvetnik, naj bi postal svetovalec Bele hiše, Janet Napolitano, ki je pred začetkom predsedniške kampanje iz tabora Clintonove prestopila k Obami, pa naj bi dobila mesto sekretarke za državno varnost.

Je Obama premalo pazljiv?
Obamove kadrovske izbire začudenja ne povzročajo le med ljudmi, ampak tudi med komentatorji. Tako je bilo v uvodniku časopisa New York Post sarkastično zapisano: "Čestitke Hillary in Billu Clintonu, ki sta očitno zmagala za predsedniških volitvah kljub drugačnim uradnim izidom." Novinar britanskega Timesa pa je Obamo opozoril, naj bo previden, saj imata "zakonca Clinton navado, da politiko izkoriščata za samopromocijo".

A. P./M. R.

Obama predstavil del kabineta