Obama je poudaril pomen Afrike za varnost in blaginjo mednarodne skupnosti. Foto: EPA
Obama je poudaril pomen Afrike za varnost in blaginjo mednarodne skupnosti. Foto: EPA

Tri leta po svojem prvem in do zdaj tudi edinem obisku v podsaharski Afriki ter v zadnjem letu prvega mandata je Obama prišel na dan s strategijo za Afriko, od koder prihaja njegov oče in kjer so prebivalci polni pričakovanj navdušeno pozdravili njegovo izvolitev za ameriškega predsednika leta 2008.

Strategija predvideva povečanje trgovine, zmanjševanje revščine, gospodarsko rast, izboljšanje demokracije in večjo varnost.

Po besedah Obame se je demokracija na afriški celini okrepila, a velika težava še naprej ostaja endemična korupcija v številnih državah in spremljajo jo šibke državne institucije.

ZDA nova strategija zavezuje k povečanju trgovinske menjave in investicij z boljšim gospodarskim upravljanjem, k promociji regionalnih povezovanj, širitvi dostopa držav s tega območja na svetovne trge in spodbujanje ameriških podjetij k večji trgovini in investicijam.

Afrika ponuja največji donos na investicije
Za utrjevanje demokracije si bodo ZDA prizadevale s promocijo bolj odprtih in odgovornih vlad ter človekovih pravic in vladavine prava. ZDA so se tudi obvezale, da bodo "izzvale" afriške voditelje, ki ogrožajo demokratične procese.

Nekatere afriške države že uživajo ugodnosti v trgovini z ZDA ob pogoju poštenih volitev in svobodnega trga.

Ameriška pomoč bo še naprej usmerjena v trajnostni razvoj, poglobilo pa se bo tudi varnostno sodelovanje z afriškimi državami in regionalnimi organizacijami.

Afrika je dežela priložnosti, ker med drugim od vseh svetovnih regij v razvoju zagotavlja največja povračila neposrednim investicijam. Poteka že program pomoči mladim afriškim podjetnikom, ki jih gostijo pri ameriških podjetjih, kjer se učijo veščin poslovanja.

Nova strategija se pojavlja v času naraščajoče prisotnosti Kitajske na afriški celini. Če je namreč še pred desetimi leti trgovinska menjava znašala okoli 20 milijard dolarjev, je bila lani že 120 milijard.