Obama je tudi obljubil, da bo še povečal napore pri čiščenju posledic razlitja nafte. Foto: EPA
Obama je tudi obljubil, da bo še povečal napore pri čiščenju posledic razlitja nafte. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je znova obljubil odločno akcijo za zaustavitev iztekanja nafte. Foto: EPA

Nesreča na naftni ploščadi Deepwater Horizon se je zgodila 20. aprila, ko je umrlo 11 delavcev, in od takrat se iz poškodovane vrtine na dnu morja izteka nafta. Znanstveniki ocenjujejo, da naj bi do zdaj v morje izteklo že od 72 do 147 milijonov litrov nafte.

Britansko naftno podjetje BP, ki je lastnik ploščadi, je sporočilo, da bodo šele čez dva dni zanesljivo vedeli, ali je uspel zadnji poskus zamašitve vrtine s težkim blatom. Možnosti za uspeh so po besedah direktorja družbe Tonyja Haywarda med 60 in 70 odstotki.

Blato naj bi uspelo deloma potisniti navzdol nafto in plin, vendar izvira doslej še niso uspešno zajezili. Dobra novica je, da posebnega "preprečevalca izbruha", to je naprave, ki je ob nesreči odpovedala, zdaj pa skozi njo v vrtino brizgajo blato, ni razneslo od pritiska. Če se to zgodi, potem bo vse skupaj še slabše, saj bo nastal nov naftni vrelec.

Obama je med obiskom Louisiane dejal, da je BP odgovoren za kritje vseh stroškov razlitja nafte, vendar pa sam prevzema polno odgovornost za rešitev krize. Predsednik je že v četrtek zavrnil kritike in zatrdil, da je za njegovo administracijo reševanje krize prioriteta že od samega začetka.

Kljub temu so ljudje razočarani, saj do zdaj še ni ustavljeno iztekanje nafte. Obama je priznal, da vlada nima tehnoloških zmogljivosti za zaustavitev iztekanja, zato vsa prizadevanja vodi BP, a pod vladnim nadzorom.

"Obama, počni kaj koristnega"
To je že drugi obisk na območju Mehiškega zaliva. Skupaj z novinarji si je ogledal naftne kepe v pesku na plaži Fourchon. Toda okoliških prebivalcev obisk predsednika ni navdušil in eden izmed njih je Obami priporočil, naj raje počne kaj koristnejšega.

Po ogledu plaže se je Obama skupaj z admiralom Thadom Allenom, ki je posebni koordinator za to krizo, odpravil v mesto Grand Isle, kjer so predsednika s svojim delom seznanili še drugi sodelujoči. "Očitno je, da dokler ne ustavimo iztekanja, bomo imeli težave," je dejal Obama.

Državna sekretarka Hillary Clinton medtem v Washingtonu nadaljuje proces ocenjevanja ponudb 17 držav za pomoč v opremi in tehničnem znanju. Obalna straža doslej pomoči še ni sprejela, razen od Mehike in Norveške, ki sta zagotovili opremo za zajezitev nafte na površju in njeno odstranjevanje.