Hagel se je boril v Vietnamu, nato pa je kot senator predstavljal Nebrasko. Foto: EPA
Hagel se je boril v Vietnamu, nato pa je kot senator predstavljal Nebrasko. Foto: EPA
Barack Obama
Kakšno ekipo bo imel v svojem drugem mandatu? Foto: Reuters

To je dejal član demokratske stranke v kongresu. Če bo s predlogom uspel, bo Hagel na tem mestu zamenjal Leona Panetto, ki je že pred časom izjavil, da ne želi sodelovati v Obamovem drugem mandatu.

Trdi orehi: Izrael, Iran, istospolni
Če želi Hagel resnično naslediti Panetto, pa ga v senatu čaka še precej burna razprava, predvsem o tem, kako močno podpira tradicionalnega ameriškega zaveznika Izrael in ali ima dovolj ostro stališče do Irana. Pred kratkim se je namreč odkrito vprašal o učinkovitosti sankcij, uvedenih proti Iranu zaradi njihovega jedrskega programa. Lobirati so namreč že začele proizraelske in neokonservativne skupine, ki si želijo na tem položaju nepopustljivega človeka s trdnimi stališči.

Oglasile pa so se tudi nekatere skupine za pravice istospolnih, ki so opozorile, da je bil najverjetnejši kandidat za ministra v preteklosti do njih precej poniževalen. Hagel je namreč nekoč podvomil o tem, ali bi bil odkriti homoseksualec lahko primeren kandidat za ameriškega veleposlanika. Prejšnji mesec se je za to izjavo, ki jo je izrekel že leta 1998, opravičil in jo označil za "brezčutno".

"Izjemen človek"
Bela hiša vztraja, da Obama končne odločitve o Haglu še ni sprejel, so pa potrdili, da je njegovo ime na mizi. O Hagelu je konec leta dejal: "S Chuckom Hagelom sem že delal, dobro ga poznam. Gre za človeka, ki je opravil izjemno delo v senatu, v Vietnamu pa se je junaško boril za to državo."

Če bi bila Hagelova kandidatura neuspešna, bi bil to drugi kadrovski poraz za Obamo, potem ko se je moral odpovedati že Susan Rice kot naslednici državne sekretarke Hillary Clinton. Riceova, ameriška veleposlanica pri Združenih narodih, je bila namreč predsednikova prva izbira, a se je sama umaknila zaradi hudih obtožb republikancev zaradi izjav, ki jih je dala po napadu na ameriški konzulat v Bengaziju septembra lani.

"Obamova administracija bo imela še veliko dela, če želi kandidaturo Hagla spraviti pod streho. Trenutno je še v slabšem položaju kot Riceova, saj se je slednja lahko zanesla vsaj na podporo demokratov," je dejal neimenovani demokrat.