Najmočnejša vojska na svetu ne bo več nečastno odpuščala vojakov, ki se javno označijo za homoseksualce. Foto: Reuters
Najmočnejša vojska na svetu ne bo več nečastno odpuščala vojakov, ki se javno označijo za homoseksualce. Foto: Reuters

Kongres je 18. decembra lani sprejel zakon, ki ukinja to politiko, ki je veljala od leta 1993, ko jo je sprejela administracija predsednika Billa Clintona. Takrat je Pentagon prosil za nekaj dodatnega časa, da bi vojsko pripravili na prihod odprto homoseksualnih vojakov.

Velika večina vojakov nima nič proti
Kongres je zakon sprejel, potem ko je študija Pentagona pokazala, da 70 odstotkov od 115.000 vojakov in 44.000 njihovih žena podpira odprto služenje gejev v vojski. Zakonu sicer nasprotujejo nekateri republikanski člani kongresa in nekateri visoki častniki, ki se bojijo, da bi sprememba lahko vplivala na učinkovitost vojske na bojiščih.

Petkova objava bo pomenila, da so ameriški predsednik Barack Obama, obrambni minister Leon Panetta in načelnik štaba združenih poveljstev vojske, admiral Mike Mullen, uradno potrdili, da je vojska pripravljena na ta korak. Po potrditvi Pentagona bo prepoved služenja javno izraženim homoseksualnim vojakom nehala veljati po 60 dneh od objave.

Odkar je bila leta 1993 sprejeta politika "ne sprašuj, ne govori", so iz ameriške vojske izključili okoli 17.000 vojakov.