Obama je v okviru svoje azijske turneje obiskal Japonsko, Južno Korejo, Malezijo in Filipine. Na sliki s filipinskim predsednikom Benignom Aquinom. Foto: EPA
Obama je v okviru svoje azijske turneje obiskal Japonsko, Južno Korejo, Malezijo in Filipine. Na sliki s filipinskim predsednikom Benignom Aquinom. Foto: EPA
Obama končal obisk Azije

Med obiskom je omenjenim največjim ameriškim zaveznicam v Aziji dal vso podporo pri njihovem soočenju s Kitajsko. Obama je namreč kot prvi ameriški predsednik javno zagotovil, da bodo ZDA v okviru obrambnega sporazuma tudi vojaško podprle Japonsko v njenem morebitnem soočenju s Kitajsko. Le nekaj ur pred njegovim prihodom v Manilo pa so podpisali desetletni sporazum o povečanem vojaškem sodelovanju med ZDA in Filipini, v ozadju katerega je spor s Kitajsko glede lastništva strateško pomembnih otokov v Južnokitajskem morju.

Ameriški predsednik je s tem začrtal, kot poudarjajo na Kitajskem, izrazito protikitajsko politiko, kljub njegovemu zaklinjanju, da ameriški cilj ni nasprotovati Kitajski ali jo kakor koli obkrožati, ampak samo doseči miroljubno reševanje sporov in spoštovanje osnovnih norm mednarodnega prava.

Kitajska: Ameriška politika je talka japonske skrajne desnice
V Pekingu poudarjajo, da bi imele te izjave večjo težo, če bi se ZDA držale teh načel in bi po koncu druge svetovne vojne sporne otoke predale Kitajski, tako kot je bilo dogovorjeno na sestankih zavezniških voditeljev. Ugotavljajo, da postaja ameriška politika v Aziji strateška talka japonske skrajne desnice, ki si prizadeva rehabilitirati japonski militarizem iz druge svetovne vojne.

Politika obkrožanja Kitajske v Aziji in Rusije v Evropi pelje, kot ugotavljajo kitajski komentatorji, v zaostrovanja, ki ne bodo koristila nikomur. Kitajski general Sun Cu je že pred mnogimi stoletji ugotovil, da vrhunska odlika ni zmagati v vsaki bitki, temveč poraziti nasprotnika brez boja. Tega načela se mislijo v Pekingu držati tudi v prihodnosti.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija

Obama končal obisk Azije