Voditelja sta se srečala ob robu vrha o jedrski varnosti, ki poteka v prestolnici Južne Koreje. Foto: EPA
Voditelja sta se srečala ob robu vrha o jedrski varnosti, ki poteka v prestolnici Južne Koreje. Foto: EPA
Obama si je za svoj govor prislužil gromek aplavz južnokorejskih študentov. Foto: EPA
Jedrski vrh v Seulu

Kitajski predsednik Hu Džintao in njegov ameriški kolega Barack Obama sta se srečala ob robu vrha o jedrski varnosti v Seulu in se pogovarjala tako o dogajanju v Severni Koreji kot v Iranu. "Razmere v Severni Koreji in Iranu so za nas velikega pomena," je poudaril Obama.

Pozornost sta namenila tudi za april načrtovani severnokorejski izstrelitvi rakete, glede česar je Hu izrazil zaskrbljenost. Namestnik svetovalca predsednika ZDA za nacionalno varnost Ben Rhodes je po pogovorih povedal, da sta se voditelja dogovorila za sodelovanje pri odzivu, če bo treba, pa bosta preučila tudi naslednje korake.

Severna Koreja je sporočila, da bo raketa z dolgim dosegom nosila satelit, ZDA pa trdijo, da bi njena izstrelitev pomenila kršitev resolucij Združenih narodov in predstavljala test rakete. Izstrelitev rakete med 12. in 16. aprilom je namenjena počastitvi stote obletnice rojstva nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Il Sunga.

Peking upa na zmanjševanje napetosti
Obama naj bi sicer v Seulu skušal prepričati Kitajsko, da bi pritisnila na Severno Korejo in jo prepričala o odpovedi izstrelitve rakete. Predsednik ZDA je že v nedeljo izjavil, da pristop Kitajske do Pjongjanga ne deluje več.

Hu je Obami namignil, da jemlje vprašanje Severne Koreje zelo resno in da vlado v Pjongjangu obvešča o svojih pomislekih, je sporočila Bela hiša. Kljub temu ameriški strokovnjaki za varnost dvomijo, da bo v kitajski politiki prišlo do spremembe.

Kitajski predsednik je dejal, da je severnokorejsko vprašanje zelo zapleteno. "Upamo, da bomo videli spremembo in sproščanje napetosti na polotoku," je dejal po poročanju kitajske uradne agencije.

Želi svet brez jedrskega orožja
Obama se je pred vrhom o zmanjšanju tveganj jedrskega terorizma v Seulu zavezal tudi k sodelovanju z Rusijo in Kitajsko. Dejal je, da se že veseli srečanja z novoizvoljenim ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim naj bi govoril prav o zmanjšanju jedrskega orožja. Predsednik je poudaril edinstven položaj ZDA, da pozovejo k spremembam, a dejal, da so za to potrebna "resna in nepopustljiva svetovna prizadevanja".

Obama je pred študenti južnokorejske univerze Hankuk večkrat ponovil, da so ZDA kot "edina država, ki je kdaj koli uporabila jedrsko orožje", zavezane k zmanjšanju tega smrtonosnega orožja. Študentom je spregovoril, kot je sam rekel, tudi kot oče, ki si ne želi, da bi njegovi hčerki odraščali v svetu z jedrskimi grožnjami. Dodal je, da si bo prizadeval za "svet brez jedrskega orožja", pri čemer je k razorožitvi oziroma opustitvi jedrskih programov neposredno pozval Severno Korejo in Iran.
Poziv Pjongjangu
V svojem govoru se je predsednik obregnil ob Severno Korejo, rekoč, da ZDA nimajo nobenih "zlih namenov" proti državi, a da "ne bo nobenih nagrad za provokacije". Pjongjang je posvaril, da bi njegova načrtovana izstrelitev rakete dolgega dometa samo še povečala osamo države.

O Iranu in njegovem jedrskem programu je Obama dejal, da je še vedno čas, da se zadeve rešijo prek diplomacije. A je ob tem opozoril, da časa zmanjkuje ter da se mora Iran zdaj ustrezno in nemudoma odzvati.

Vrha se udeležujejo predstavniki okoli 50 držav.

Jedrski vrh v Seulu