Ameriški predsednik je arabskim voditeljem zagotovil, da jih bodo ZDA v primeru
Ameriški predsednik je arabskim voditeljem zagotovil, da jih bodo ZDA v primeru "izrednih sprememb" zaščitile. Foto: Reuters
Camp David
Pogovori so potekali dva dni. Foto: Reuters

"ZDA bodo v primeru napada od zunaj stale ob svojih partnerjih iz Sveta za zalivsko sodelovanje in bodo okrepile obstoječe sodelovanje," je dejal Obama na vrhu v Camp Davidu, na katerem je gostil visoke predstavnike šestih držav Sveta za zalivsko sodelovanje - Savdske Arabije, Bahrajna, Združenih arabskih emiratov, Kuvajta, Omana in Katarja. Seznanil jih je s potekom pogajanj z Iranom in jih skušal prepričati, da dogovor o iranskem jedrskem programu ne pomeni večjega približevanja Teheranu.

Arabske države se namreč bojijo, da bi ukinitev sankcij proti Teheranu, ki je del jedrskega dogovora, povečala vpliv Irana in dodatno destabilizirala regijo. Poleg Izraela so te države najbolj kritične do načrtovane sklenitve dogovora s Teheranom.

Večje vojaško sodelovanje
Arabski voditelji so od vrha v Camp Davidu sicer pričakovali sporazum o obrambi, ki pa ga niso sklenili. Jim je pa predsednik ZDA obljubil pomoč pri integraciji sistemov protiraketne obrambe, hitri dobavi orožja in urjenju vojakov. Kot je dejal ob tem, ni namen okrepljenega sodelovanja z zalivskimi državami, da bi osamili Iran. "Namen varnostnega sodelovanja ni povzročiti dolgoročno konfrontacijo z Iranom ali celo potisniti Iran na obrobje," je zatrdil.

Skupna izjava, ki so jo na vrhu sprejele ZDA in arabske države, izpostavlja, da je sporazum z Iranom o njegovem jedrskem programu v skupnem varnostnem interesu zalivskih držav, a pod pogojem, da se bo uresničeval ob upoštevanju skrbi v regiji in svetu.

Prišli s figo v žepu?
Na srečanju v Camp Davidu ni bilo novega savdskega kralja Salmana, kar je po mnenju opazovalcev izraz njegovega nezaupanja do Obamove administracije. Savdsko Arabijo sta tako na vrhu zastopala prestolonaslednik Mohamed bin Najef ter obrambni minister, princ Mohamed bin Salman. Opravičili so se tudi voditelji Bahrajna, Združenih arabskih emiratov in Omana, navzoča sta bila le voditelja Kuvajta in Katarja.

Nov krog pogajanj z Iranom se je začel v torek na Dunaju, končni dogovor o iranskem jedrskem programu, ki bo temeljil na okvirnem sporazumu iz Lozane, pa naj bi sprejeli do 1. julija.