Slovenski predsednik in katarski emir se srečujeta že drugič v pol leta. Januarja je bil Türk v Dohi, zdaj pa je Hamad bin Kalifa prišel na Brdo pri Kranju. Foto: Reuters
Slovenski predsednik in katarski emir se srečujeta že drugič v pol leta. Januarja je bil Türk v Dohi, zdaj pa je Hamad bin Kalifa prišel na Brdo pri Kranju. Foto: Reuters
Hamad bin Kalifa al Tani
Hamad bin Kalifa Al Tani velja za najprodornejšega in tudi svobodomiselnega vladarja v Perzijskem zalivu. Foto: EPA
Sončni zahod v Katarju
Pred 100 leti je v puščavskem Katarju prebivalo 22 tisoč revnih nomadov, zdaj pa na polotoku uspeva država z 1,4 milijoni ljudi z največjim BDP-jem na svetu. Foto: EPA
Katarski emir obiskal Slovenijo

Katarski emir Hamad bin Kalifa Al Tani je na povabilo predsednika Danila Türka prišel na dvodnevni obisk v Slovenijo. Al Tani tako Türku že po pol leta vrača obisk, saj je januarja v Dohi gostil slovenskega predsednika, ki je v Perzijski zaliv prispel z močno gospodarsko delegacijo. Državi sta takrat podpisali sporazum o gospodarskem sodelovanju ter sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka.

Katarska donacija za Sočo
Tudi tokrat je bila osrednja tema pogovorov gospodarsko sodelovanje in podpisanih je bilo še sedem sporazumov, s katerimi državi dograjujeta okvir za intenzivno sodelovanje. Med drugim je bil podpisan memorandum o soglasju o ustanovitvi skupnega ministrskega odbora med katarsko in slovensko vlado ter memorandum o sodelovanju na področju turizma.

Sledil je še podpis memoranduma o sodelovanju na področju zdravstva, pri čemer katarsko stran zanima predvsem področje rehabilitacije, v ospredju pa je rehabilitacijski center Soča. Slovenija si v sodelovanju s Katarjem prizadeva predvsem izkoristiti znanje slovenskih strokovnjakov, najverjetneje skozi izmenjave s katarskimi.

Slovenija in Katar sta podpisala tudi sporazum o katarski donaciji v višini 100.000 evrov za projekt rehabilitacije invalidnih otrok, žrtev spopadov v Gazi, ki na pobudo predsednika republike poteka prav v centru Soča.

Državi sta ob vsem tem podpisali še protokol o sodelovanju med obema zunanjima ministrstvoma, memorandum o soglasju na področju športa med obema olimpijskima komitejema in sporazum o sodelovanju in izmenjavi informacij med Slovensko tiskovno agencijo in Katarsko tiskovno agencijo.

Palček z najdebelejšo denarnico
58-letni Hamad bi Kalifa Al Tani je monarh, ki je vlada na Katarskem polotoku sredi Perzijskega zaliva. Na dobri polovici površine Slovenije živi 1,4 milijona ljudi, ki se po podatkih IMF-ja lahko pohvalijo z najvišjim BDP-jem na svetu. Ta znaša okoli 69 tisoč dolarjev na osebo. Katar ima tretje največje potrjene zaloge plina na svetu, seveda ne manjka tudi nafte.

Vojak z gospodarsko vizijo
Ravno pod vplivom Hamada je država v 80. letih začela vlagati dobiček od nafte in plina v različne gospodarske veje po vsem svetu. Potem ko je že nekaj let predsedoval vladi, je vojak z diplomo iz angleškega Sandhursta dokončno prevzel oblast leta 1995, ko je odstavil svojega bolnega očeta, ki je bil ravno takrat na dopustu v Švici.

V svet po nove izzive
Katar je pod vladavino devetega emirja nadaljeval skokovito rast, ob spretnih vlaganjih pa je postal ena najvplivnejših arabskih držav, pri čemer gre del zaslug tudi večji odprtosti družbe. V Dohi ima sedež tudi najvplivnejša arabska medijska hiša Al Džezira, v kateri ima odločilen vpliv ravno emirjeva družina. Hamadijeva vizija o Katarju, kot zgledu za družbo z uravnoteženo gospodarsko in socialno politiko, se je že uresničila, zdaj pa Katarci iščejo nove priložnosti, ki jim bodo omogočile nadaljnjo rast.

Katarski emir obiskal Slovenijo