Džinping in Modi sta se srečala že julija ob robu vrha držav BRICS-a v Braziliji. Foto: EPA
Džinping in Modi sta se srečala že julija ob robu vrha držav BRICS-a v Braziliji. Foto: EPA

Kitajska je ena izmed glavnih trgovinskih partneric Indije, sosedi pa sta državi z največ prebivalci na svetu. V dolgoletnem sporu sta zaradi več himalajskih mejnih območij, zaradi česar sta se leta 1962 celo zapletli v krajšo vojno, še vedno pa nastajajo napetosti zaradi tega vprašanja. Državi sta že večkrat poskusili rešiti to težavo, a do zdaj neuspešno.

Kot poroča BBC, tudi zdajšnji obisk Šija poteka ob poročanju medijev o novem incidentu na meji. Indijske sile naj bi opazile kitajske med gradnjo začasne ceste, ki vodi na indijsko ozemlje.

Državi bližje pod novim indijskim premierjem
Vezi med Kitajsko in Indijo so se okrepile, odkar je indijski premier Narendra Modi, ki se je zavezal oživiti gospodarstvo in poglobiti vezi s Kitajsko v času njegovega mandata.

Ši je tridnevni obisk začel v zahodni državi Gujarat, kar pomeni odklon od protokola, številni pa to vidijo kot znak dobrih odnosov med voditeljema. V četrtek bo odpotoval v New Delhi, kjer naj bi se z Modijem pogovarjal o trgovini, infrastrukturi in mejnih sporih.

Trgovinska menjava med obema državama znaša skoraj 70 milijard dolarjev, a se je od let 2001-2002 indijski trgovinski primanjkljaj po uradnih indijskih podatkih povečal z eno na več kot 40 milijard dolarjev.

Kot poročajo indijski mediji, naj bi se Kitajska med Šijevim obiskom zavezala vložiti več milijard dolarjev v indijske železničarske, predelovalne in infrastrukturne projekte.

Indija išče ravnotežje med Japonsko in Kitajsko
Modi je bil septembra na petdnevnem obisku na Japonskem, kar naj bi bil poskus obeh držav, da vzpostavijo ravnotežje proti vedno večji vlogi Kitajski v Aziji.

Japonski premier Šinzo Abe je sicer obljubil povečati japonsko zasebno in javno vlaganje ter financiranje na 33,6 milijarde dolarjev v petih letih, New Delhi in Tokio pa sta si za cilj zadala, da v tem času podvojita neposredno japonsko vlaganje z dveh milijard dolarjev lani.

Mediji sicer poročajo, da naj bi Ši obljubil tolikšno ali večje vlaganje kot Japonska, to pa naj bi bil znak, da je Modiju uspelo rivalstvo med Kitajsko in Japonsko izkoristiti v korist Indije.