Kijevske oblasti obtožujejo proruske upornike, da ogrožajo premirje, doseženo v Minsku. Na levi je Arsenij Jacenjuk, premier, na desni pa Petro Porošenko, predsednik države. Foto: Reuters
Kijevske oblasti obtožujejo proruske upornike, da ogrožajo premirje, doseženo v Minsku. Na levi je Arsenij Jacenjuk, premier, na desni pa Petro Porošenko, predsednik države. Foto: Reuters

"Teroristična dejanja ogrožajo uresničitev mirovnega načrta ukrajinskega predsednika," je zatrdil tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost in obrambo Volodimir Poljovi. Na območju Donecka, utrdbe proruskih upornikov, je bilo spet slišati topniško obstreljevanje.

Novinarji francoske tiskovne agencije AFP so poročali o eksplozijah in topovskem obstreljevanju v bližini letališča v Donecku, kjer so ukrajinske sile po lastnih trditvah v petek odbile silovit napad upornikov.

Kijev obtožuje upornike, da kljub dogovorjeni prekinitvi ognja občasno izvajajo napade na območjih Donecka in Luganska, ki sta pod njegovim nadzorom. Spomnimo, premier Arsenij Jacenjuk je pred kratkim dejal, da cilj ruskega predsednika Vladimirja Putina ni le zavzetje separatističnih regij Doneck in Lugansk. Ruski predsednik naj bi želel uničiti neodvisno Ukrajino, meni Jacenjuk. "Njegov cilj je zavzeti celotno Ukrajino," je dejal premier.

Uporniki v Minsku "bolj opazovalci"
Dogovor o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine so pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) 5. septembra v Minsku podpisali predstavniki Ukrajine ter samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck. V dogovoru sta se strani dogovorili za umik enot, dostop za konvoje s humanitarno pomočjo in izmenjavo zapornikov po načelu "vsi za vse".

Poljovi je komentiral tudi vlogo obeh vodij proruskih upornikov, ki sta podpisala omenjeni dogovor. Dejal je, da sta bila na pogovorih "bolj opazovalca". Kijev in Zahod, ki podpirata kijevsko vlado, očitata Moskvi, da podpira upornike na vzhodu Ukrajine.