Porošenko upa na uspeh mirovnih pobud. Foto: EPA
Porošenko upa na uspeh mirovnih pobud. Foto: EPA
Ukrajina
V petmesečnem konfliktu na vzhodu Ukrajine je umrlo okoli 3.000 ljudi. Foto: Reuters

Petro Porošenko je na vladni seji, ki jo je neposredno prenašala televizija, povedal, da prejšnji teden sklenjeni dogovor o mirovnem načrtu predvideva ohranitev ukrajinske suverenosti na vsem ozemlju vzhoda Ukrajine znotraj trenutnih meja, tudi na ozemlju pod nadzorom proruskih upornikov, ki po njegovih besedah nenehno provocirajo vladne sile.

Pojasnil je, da prerazporeditev vojakov na vzhodu države ni namenjena novi ofenzivi, ampak obrambi ozemlja. Napovedal je, da bo prihodnji teden parlamentu predložil osnutek zakona, ki bo nekaterim delom doneške in luganske regije podelil posebej status. Medtem je že podpisal zakon, ki tlakuje pot za uvedbo sankcij proti Rusiji.

Zakon, ki ga je ukrajinski parlament sprejel prejšnji mesec, predvideva gospodarske sankcije proti podjetjem in posameznikom v Rusiji, ki jih sumijo podpiranja in financiranja proruskih upornikov, ki se bojujejo z ukrajinskimi silami. Ukrajinska vlada je že pripravila seznam 172 državljanov Rusije in drugih držav ter 65 ruskih podjetij.

Težave Rusije zaradi sankcij
Ruski minister za naravne vire Sergej Donskoj je dejal, da sankcije zahodnih držav vplivajo na pridobivanje nafte na zahtevnejših območjih, kjer so odvisni od tuje tehnologije, vendar se skušajo prilagoditi novim okoliščinam.

ZDA in Evropska unija so sprejele niz gospodarskih ukrepov proti Rusiji po njeni priključitvi Krimskega polotoka in izbruhu spopadov na vzhodu Ukrajine. Zahod obtožuje Rusijo podpiranja in oboroževanja upornikov, kar pa v Moskvi zanikajo.

Porošenko je dejal, da Rusija z vzhoda Ukrajine nazaj na rusko ozemlje umaknila 70 odstotkov svojih sil. Rusija je doslej ves čas zavračala obtožbe, da se njeni vojaki borijo na strani upornikov.

"Glede na zadnje podatke, ki smo jih prejeli od naših obveščevalcev, se je 70 odstotkov ruskih sil umaknilo nazaj čez mejo," je dejal Porošenko, ki v tem vidi upanje za uspeh mirovnih pobud.