Slavni oblikovalec avtomobilov je umrl v avtomobilski nesreči. Foto: EPA
Slavni oblikovalec avtomobilov je umrl v avtomobilski nesreči. Foto: EPA

Pininfarina se je s svojim skuterjem vozil blizu Torina, ko se je vanj zaletel osebni avtomobil. 78-letnega voznika avtomobila, ki je bil v šoku, so prepeljali v bolnišnico. "Peljal sem se počasi in ga nisem videl," je povedal pretresen.

51-letnk je bil izvršni direktor družinskega podjetja Pininfana, ki je oblikovalo športne avtomobile za Ferrari, Maserati, Volvo in Fiat.

Andrea Pininfarina je bil vnuk Battista "Pinina" Pininfarina, ki je družinsko podjetje ustanovil leta 1930. Podjetje je imelo lani 114, 9 milijona evrov izgube, smrt izvršnega direktorja pa je spodbudila ugibanja, ali se bo lastniška struktura - trenutno ima z 55 odstotki v podjetju večino družina Pininfarina - spremenila, kar je dvignilo ceno delnic podjetja.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je v izjavi ob njegovi smrti zapisal, da je bil Pininfarina "predstavnik dinastije, ki je svetu prinesla zgodbo, narejeno v Italiji". Predsednik Ferrarija in Fiata Luca di Montezemolo je pohvalil njegovo podjetniško žilico. "Italija, Torino in skupina Fiat so izgubili poslovneža, ki je vedel, kako slediti in razvijati delo njegovega deda Pinina in očeta Sergia."

T. V.