Vzhodni Alep je očitno pred padcem. Foto: Reuters
Vzhodni Alep je očitno pred padcem. Foto: Reuters

Režimske sile tako nadzorujejo že več kot dve tretjini vzhodnega dela Alepa, ki je (bil) zadnja štiri leta pod nadzorom upornikov. Vojska nadzira tudi glavno cesto, ki vodi do letališča v mestu.

Po navedbah Observatorija s sedežem v Londonu skuša sirska vojska s težkim topništvom in zračnimi napadi zavzeti še predel Al Šar, ki je pred spopadi veljal za enega izmed uglednejših. Predel oblegajo režimske sile, dnevno pa je tudi tarča njihovega obstreljevanja.

Asadove sile napredujejo
V zadnjih desetih dneh so vladne sile v vzhodnem delu Alepa, ki ga oblegajo že pet mesecev, dosegle pomemben napredek. Ofenzivo so Asadove sile ob ruski pomoči sprožile septembra. Po obnovitvi ofenzive za zavzetje vzhodnega Alepa 15. novembra pa je bilo po podatkih Observatorija v tem delu mesta ubitih že najmanj 311 civilistov, med njimi tudi 42 otrok. V zahodnem delu mesta je pod streli upornikov umrlo skoraj 70 ljudi.

ZDA Rusiji podale predlog za umikanje upornikov iz Alepa
Portal rt.com ob tem poroča, da je ameriški državni sekretar John Kerry ruski strani v soboto predal podroben načrt umika uporniških skupin iz Alepa, je razkril ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Dokument mu je bil predan v sobotnem srečanju obeh stani v Rimu. Dodal je, da se bosta o predlogu državi začeli predvidoma pogovarjati v torek zjutraj, ko bo dogovor dosežen, bodo razglasili prekinitev ognja.

A je opozoril, da bo Rusija vsako uporniško skupino, ki mesta ne bo želela zapustiti, obravnavala kot teroriste in podprla sirsko vojsko v boju proti takšnim skupinam. Prav tako ne nameravajo podpreti nobenega predloga resolucije, ki bi uveljavljal novo prekinitev ognja v Alepu.

"Če upoštevamo izide preteklih prekinitev ognja, potem ni absolutno nobenega dvoma, da bi 10-dnevno prekinitev ognja, ki jo želijo podporniki predloga resolucije tako darežljivo pokloniti upornikom, skrajneži izkoristili za reorganizacijo in ponovno oborožitev, kar bi upočasnilo osvoboditev," je še dejal.

Počila jeklenica, ruski lovec v morje, pilot se je rešil
Medtem pa je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je ob pristajanju na letalonosilki Admiral Kuznecov, ki je zasidrana pred sirsko obalo, v Sredozemsko morje strmoglavilo lovsko letalo su-33. Nesreča se je zgodila, ker je na letalonosilki počila jeklenica, ki naj bi "ujela" letalo in ga pomagala ustaviti. To je že druga nesreča ruskega vojaškega letalstva pri operacijah, povezanih s spopadi v Siriji. Prejšnji mesec je ob pristajanju na letalonosilki strmoglavilo letalo tipa mig-29. Pilota obeh letal sta se uspešno katapultirala iz letal in se rešila.